44-letni Abraham Poincheval računa, da bo njegovo veselo pričakovanje doseglo vrhunec čez 21 do 26 dni z izvalitvijo piščančkov. Foto: Reuters
44-letni Abraham Poincheval računa, da bo njegovo veselo pričakovanje doseglo vrhunec čez 21 do 26 dni z izvalitvijo piščančkov. Foto: Reuters
Abraham Poincheval
"Postal bom tako rekoč kokoš," je povedal Poincheval za BBC, ki je svojo akcijo tako začel v sredo in pričakuje, da se bodo njegovi piščančki izvalili okoli velike noči. Foto: Reuters

V Normandiji leta 1972 rojeni Abraham Poincheval se je tako preselil v steklen valilnik, kjer na očeh obiskovalcev muzeja Palais de Kotyo s svojim telesom greje deset jajc in upa na uspešno izvalitev "svojih" piščančkov.

Toplota, hrana in stranišče
"Postal bom tako rekoč kokoš," je povedal Poincheval za BBC, ki je svojo akcijo začel v sredo. Vendar ne sedi neposredno na jajcih, temveč na stolu, ki ima pod sedalom kovinsko posodo, v kateri je njegov prihajajoči zarod. Ob tem je zavit v odejo, ki vzdržuje njegovo telesno temperaturo čim višjo in je delo korejskega umetnika Segluija Lija. V svoj jedilnik je vključil živila, ki so znana po tem, da pogrejejo telo - kot je na primer ingver - in so lahko dostopna.

Tukaj je seveda še težava, kako zadostiti klicu narave. Poincheval se je odločil, da kot skrbna kokoš ne bo zapuščal svojega mesta, tako da za straniščne potrebe uporablja posodo, ki jo ima na dosegu roke. Gnezdo bo zapustil le za skupno 30 minut na dan, ta čas bo izkoristil za prehranjevanje.

Pogled od znotraj za boljše razumevanje
Aktualni performans, naslovljen Oeuf (slov. Jajce), je še en v vrsti podvigov tega francoskega umetnika. Le mesec dni pred tem je živel znotraj kamna, ki je bil izdolben v obliki njegovega telesa, ta performans je naslovil Pierre (slov. Kamen).

Leta 2014 pa se je zavlekel v notranjost nagačenega medveda, ki ga dva tedna sploh ni zapuščal, tako da je za vse svoje potrebe poskrbel v notranjosti kosmatinca. Performans je izvajal v pariškem Muzeju za lov in naravo (Musée de la Chasse et de la Nature) in ga naslovil Dans La Peau de l'Ours (slov. V medvedovi koži). Poincheval zagovarja stališče, da je pravzaprav dejanski vstop v predmete tudi najboljši način za njihovo razumevanje.

Skrb za medvrstno povezovanje
Sicer pa 44-letni umetnik pri aktualnem performansu računa, da bo njegovo veselo pričakovanje doseglo vrhunec čez 21 do 26 dni z izvalitvijo piščančkov - kar pomeni, da naj bi bila njihova usoda znana okoli velike noči.