Johnny Depp bo pri filmu sodeloval kot producent, scenarist in glavni igralec. Foto: EPA
Johnny Depp bo pri filmu sodeloval kot producent, scenarist in glavni igralec. Foto: EPA
Dante (1265-1321)
Dantejeva Božanska komedija opisuje pesnikovo potovanje skozi pekel (Inferno), vice (Purgatorio) in raj (Paradiso). Vodi ga rimski pesnik Vergil, ki ga pozneje zamenja ljubljena Beatrice. Takole je Danteja naslikal Giotto di Bondone.

Pravzaprav bo to storil lik, v katerega se bo 45-letni Depp prelevil v naslednjem filmu. Igralčeva produkcijska hiša Infinitum Nihil je namreč kupila filmske pravice za knjigo In the Hand of Dante avtorja Nicka Toschesa. Gre za zgodbo o pisatelju in roparju, ki ga pokliče prijatelj in ga prosi za potrditev avtentičnosti nekega rokopisa. Tosches se loti dela in kmalu odkrije, kako pomembno delo ima v rokah, izvirno Božansko komedijo. To je našel neki duhovnik v najbolj temnih kotičkih vatikanske knjižnice, v skriti sobi, ki stoletja ni bila odprta.

Vzporedno z zgodbo napete detektivke, ki naj bi bila nekakšna mešanica med Da Vincijevo šifro in pustolovščino Indiana Jones, pisatelj osvetljuje čas konca 13. oziroma zgodnjega 14. stoletja, ko je Dante pisal svojo znamenito pesnitev Božanska komedija.

Depp bo knjigo, ki je izšla leta 2002, priredil v scenarij, poleg tega pa bo v filmu tudi zaigral. Kot kaže, se sam najbolje vidi v vlogi avtorja, ki bo na sledi rokopisa slavnega florentinskega pesnika, poroča Daily Telegraph. Kdo se bo preizkusil v vlogi srednjeveškega moža s kljukastim nosom in strogim pogledom, pa še ni znano.

Čas srednjeveških Firenc
Dante
(1265-1321) je Božansko komedijo, ki velja za osrednjo epsko pesnitev italijanske književnosti, napisal med 1308 in letom svoje smrti, 1321. Življenje pesnika, ki ga danes imenujejo tudi očeta italijanskega jezika, so zaznamovali politični pregoni, neuslišana ljubezen in nato tudi smrt ljubljene Beatrice ter pretanjene spletke srednjeveške politike v Firencah. Leta 1302 je bil pregnan iz Firenc in po letih izgnanstva umrl v Ravenni, kjer je tudi pokopan. Prvo biografijo je o Danteju napisal že Giovanni Boccaccio (1313-1375), ki je pesnikovo življenje popisal pod naslovom Trattatello in laude di Dante.

To je le eden izmed projektov, s katerimi je zaposlen Johnny Depp. Po Sweeneyju Toddu: Hudičevem brivcu bo ponovil sodelovanje z režiserjem Timom Burtonom, tokrat v filmu Alica v čudežni deželi. Razmišljal pa naj bi tudi o nastopu v kavbojki The Lone Ranger.

M. K.