Nagrajenca so razglasili na sklepni spletni podelitvi dogodka, ki se je z ogledi filmov in spletnimi srečanji odvijal od 7. do 14. novembra. Foto: Zavod Otok
Nagrajenca so razglasili na sklepni spletni podelitvi dogodka, ki se je z ogledi filmov in spletnimi srečanji odvijal od 7. do 14. novembra. Foto: Zavod Otok

Dokumentarec je nagrado Evropske filmske akademije (EFA) prejel na spletni podelitvi. V žiriji je sodelovalo tudi rekordnih 195 udeležencev iz krajev po vsej Sloveniji, so sporočili iz zavoda Otok, ki je od leta 2013 slovenski partner dogodka. V organizaciji tega zavoda so si slovenski žiranti ogledali trojico nominiranih filmov, prek spletnih videokonferenc pa so se družili in pogovarjali o nominiranih filmih.

Zvedava najstnika, znanstveniki in aktivisti
V zmagovalnem filmu Žival (Animal), ki prevprašuje naš odnos do okolja, najstnika Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami – kot sostanovalci in ne plenilci, so vsebino filma povzeli pri zavodu Otok.

Prizor iz dokumentarca Žival z lansko letnico nastanka. Foto: Kino Otok
Prizor iz dokumentarca Žival z lansko letnico nastanka. Foto: Kino Otok

Za nagrado sta bila nominirana še švedska komična drama Kraljica smeha (Comedy Queen) v režiji Sanne Lenken, ki si jo je mogoče ogledati tudi v slovenskih kinematografih, in družinska drama Sanje so kot divji tigri (Träume Sind Wie Wilde Tiger) v režiji Larsa Montaga. Lani je zmagal norveški celovečerec Preko meje (The Crossing) režiserke Johanne Helgeland.

Za samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev
EFA je uveljavljeno vseevropsko združenje za promocijo kakovostnega filma s sedežem v Berlinu. Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmskovzgojni dogodek, ki je nastal pod njenim okriljem, poteka pa kot uradna kategorija Evropskih filmskih nagrad. Cilj tega projekta filmske vzgoje je oblikovanje samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

Dogodek izbora prejemnika te nagrade poteka enajsto leto v kinematografih po Evropi in tretje leto zapored tudi prek spleta. Letos so ga prvič s tradicionalnega majskega termina prestavili na november in tako odprli prvi Mesec evropskega filma, ki traja do 10. decembra.