Posebne predpremiere Petelinjega zajtrka se je poleg filmskih ustvarjalcev udeležil tudi Franc Matuš, avtomehanik in lik iz resničnega življenja, zaradi katerega je Feri Lainšček napisal roman. Foto: Agencija Odmev
Posebne predpremiere Petelinjega zajtrka se je poleg filmskih ustvarjalcev udeležil tudi Franc Matuš, avtomehanik in lik iz resničnega življenja, zaradi katerega je Feri Lainšček napisal roman. Foto: Agencija Odmev
Premiera Petelinjega zajtrka

Predpremiera novega slovenskega celovečernega filma, ki je bila v Gornji Radgoni, kjer se film tudi dogaja, je zbudila veliko zanimanja, bučnega aplavza pa so bili deležni tudi filmski ustvarjalci. Projekcijo Petelinjega zajtrka je s performansom v izložbi kinodvorane pospremila tamkajšnja gledališka skupina Ars Altera Pars, udeležil pa se je je tudi Franc Matuš, avtomehanik in lik iz resničnega življenja, zaradi katerega je Feri Lainšček napisal roman Petelinji zajtrk, po katerem je film posnet.

Ljubezenska zgodba je ovila ljudi okoli prsta
Režiser in scenarist Marko Naberšnik je povedal, da "filma ni posnel za festivale in nagrade, ampak za ljudi". Dosedanji zadovoljni odziv občinstva pa je zanj potrditev, da je film, ki je gledljiv, duhovit in romantičen, posnet na pravi način.
Petelinji zajtrk je že četrti celovečerec, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka. Tudi avtor knjige je s filmom izjemno zadovoljen in meni, da je režiserju uspelo začutiti njegove misli in čustvovanje ob pisanju romana. Film, ki je sicer nežna pripoved o malih ljudeh, v središče postavlja ljubezensko zgodbo poročene ženske in vajenca v avtomehanični delavnici.

Pot po kinodvoranah se bo začela jeseni
Snemanje Petelinjega zajtrka se je začelo 9. avgusta lani, zadnja klapa pa je padla konec lanskega septembra v Ljubljani. Film je sofinanciral Filmski sklad RS, kot koproducenti pa so sodelovali RTV Slovenija, Občina Gornja Radgona in Jadran film Zagreb. V naslovni vlogi zaljubljenega para sta nastopila Primož Bezjak in Pia Zemljič, glavno vlogo mehanika Gajaša, ki je navidezno zaljubljen v hrvaško estradno zvezdnico, pa je prepričljivo odigral Vlado Novak. Poleg njih so v filmu nastopili še Dario Varga, Janez Škof, Davor Janjić, v epizodni vlogi pa je samo sebe zaigrala hrvaška popzvezda Severina.

Film bo kot uvodni film Festivala slovenskega filma predvajan 8. oktobra v Portorožu, premiera v Ljubljani bo 17. oktobra, v Mariboru pa 18. oktobra. Sicer je Kolosej film Petelinji zajtrk izbral za film meseca oktobra.


Premiera Petelinjega zajtrka