Filmska pobuda zaslofilm je predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma. Foto: BoBo
Filmska pobuda zaslofilm je predstavila svoje razloge za nestrinjanje z imenovanjem Igorja Prodnika na mesto direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film in zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma. Foto: BoBo
Filmarji, zaslofilm, Viba
Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič je dejal, da je imel Igor Prodnik dovolj časa, da je pokazal 'vse svoje kvalitete'. Poleg tega bi upoštevanje Turkovega predloga, naj Prodniku dajo nekaj časa, po njegovem mnenju pomenilo zanikanje vsega, zaradi česar so se zbrali. Foto: BoBo
Filmarji, zaslofilm, Viba
Tudi predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije Igor Koršič poudarja, da se je Prodnik že močno izkazal, kar je izkazano tudi v poročilu Računskega sodišča in številnih katastrofah, ki jih je zadal slovenskemu filmu. Foto: BoBo
Filmarji, zaslofilm, Viba
Z imenovanjem Igorja Prodnika se filmski ustvarjalci ne strinjajo, ker naj bi na filmskem področju deloval razdiralno in povzročil zastoje v filmski produkciji, ker je za svoje delovanje prejel negativno mnenje Računskega sodišča, ker ga komisija ni obravnavala nepristransko in ker minister pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta Viba filma. Foto: BoBo

Po nedavnem imenovanju Prodnika za direktorja javnega zavoda Filmski studio Viba film so ogorčeni filmarji znova predstavili razloge za nestrinjanje z njegovim imenovanjem. Obenem so povezani v filmski pobudi zaslofilm predstavili tudi zahtevo po razveljavitvi sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma.
Med razlogi, zakaj se ne strinjajo z imenovanjem Prodnika, so na skupnem sestanku znova navedli, da je na filmskem področju deloval razdiralno in povzročil zastoje v filmski produkciji, da je za svoje delovanje prejel negativno mnenje Računskega sodišča, da ga razpisna komisija ni obravnavala nepristransko in da minister pri imenovanju ni upošteval mnenja sveta Viba filma.


Po 36. členu zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo mora ustanovitelj direktorja javnega zavoda imenovati po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta. "Jasno pa je, da je imenovanje v osnovi nelegitimno, ne glede na legalnost ali nelegalnost zadeve. To je bilo za nas osnovno izhodišče," pravi Miha Hočevar. Kot še pojasnjuje, bodo poskusili uporabiti vsa pravna sredstva, ki so na voljo.
Filmski ustvarjalci zahtevajo tudi razveljavitev sklepa o spremembah sklepa o ustanovitvi Viba filma, saj je bil ta sprejet brez vednosti in posvetovanja z Viba filmom, Slovenskim filmskim centrom in filmsko stroko. Menijo, da bo dejanska uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages.
"Ves čas smo deležni posmehovanja"
Režiser Metod Pevec je opozoril, da je ministrstvo kulturniški zbornici dalo en dan za posredovanje imena kandidata za imenovanje predstavnika stroke v novi svet Vibe Filma, ki ga je pretekli teden razrešila eno leto pred iztekom mandata. "To so roki, ki očitno dokazujejo, da gre za norčevanje. V enem dnevu se nobena stroka ne more zbrati, temeljito posvetovati in odločiti, kdo jih bo zastopal. Rok en dan je posmeh in tega smo deležni ves čas," je režiser kritičen do odnosa ministrstva.
Na ministrovo povabilo, da bi se predstavniki filmarjev sešli s Prodnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksandrom Zornom, Pevec odgovarja, da se je za sestanek z Zornom poskušal dogovoriti že pred časom, vendar pa njegova želja ni bila uresničena. "To, da nam ponujajo pogovor post festum, je samo še en kamenček v celotnem mozaiku," je dodal.

Kot smo poročali, je minister Turk v odzivu na očitke filmskih ustvarjalcev zapisal, da je pri imenovanju sledil odločitvi strokovne komisije, sestanka s filmarji pa se ni mogel udeležiti, ker je na službeni poti v Bruslju. Ministrov predlog, da naj Prodniku pustijo nekaj časa, da dela, in se potem pogovarjajo o njegovem delu, je po mnenju Mirana Zupaniča zanikanje vsega, zaradi česar so se zbrali.
"Nov udarec slovenski kulturi in filmu"
Jeznim odzivom na imenovanje Prodnika za direktorja Viba filma se pridružuje tudi poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta, ki je prepričana, da je "neprimeren za direktorja Viba filma in da minister Turk s takšno potezo zadaja nov udarec slovenski kulturi in filmu". Dodaja, da je Prodnik v preteklosti dokazal, kakšne so njegove organizacijske in vodstvene sposobnosti in kam je pripeljal slovenski film. Na ministrov poziv, naj dajo Prodniku čas, pa Tamara Vonta odgovarja, da ima "področje filmskega ustvarjanja prevelik pomen za slovensko kulturo, da bi direktorju zavoda dajali možnost, da se uči na lastnih napakah". Predvsem pa jo skrbi, da z njegovim imenovanjem vstopamo v temno prihodnost slovenskega filma.