Foto:
Foto:

Projekcije filmov v lasti Televizije Slovenija se bodo na ljubljanskem Cekinovem gradu začele vrteti nocoj ob 19.00. Takrat bodo prikazali dokumentarec Majde Širca Rab, otok lakote, film Zamolčani - moč preživetja Jožeta Možine in Ko portka vojna Bogdana Mrovljeta.

Majda Širca se je v dokumentarcu posvetila otoku Rab, na katerem je bilo v 2. svetovni vojni taborišče, v katerega so odpeljali tudi precej Slovencev. O problematiki povojnih pobojev govori film Jožeta Možine Zamolčani - moč preživetja, za katerega je avtor prejel Jurčičeva nagrado za novinarske dosežke. Bogdan Mrovlje pa je posnel film o slovenski vojni za samostojnost Ko potrka vojna, v katerem se ukvarja s porušeno vero v bratstvo med narodi v nekdanji Jugoslaviji, prikaže negotovost malih ljudi in uresničene sanje, ko smo Slovenci prvič dobili svojo državo.

Razstava o nasilju v različnih sistemih v 20. stoletju, v sklopu katerega bodo potekale projekcije, je na ogled od 1. junija, obiskati pa jo bo mogoče še do srede oktobra.