Foto:
Foto:

Od odprtja kina - 15. oktobra 2003 -, ki formalno deluje v okviru Slovenske kinoteke, so predvajali 27 filmov, od tega 23 celovečernih in štiri kratke. Na 732 filmskih predstavah si jih je ogledalo nekaj več kot 25.000 gledalcev, kar je le dobra četrtina pričakovanih gledalcev. Vsak film predvajajo najmanj tri tedne, nato si ga lahko v sklopu art-kino mreže ogledajo gledalci v več mestih po Sloveniji, na koncu pa se vrne v Kinodvor, kjer je navadno na sporedu še dva tedna.

Slaba programska ponudba?
Največji problem je ponudba filmov. Ta bo skromna, dokler distributerji ne bodo dobili več denarja za nakup dodatne filmske kopije in za promocijo, je za Delo povedal direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan, ki napoveduje, da bodo še poskušali doseči večji obisk, saj vsaka nova kulturna ponudba potrebuje čas, da zaživi. Kinodvor največ sodeluje s Kinoteko, ki skrbi za državni arhiv, tako da Kinodvoru ne more zagotavljati tako pestrega in raznolikega programa, kot bi si želeli. Sicer v Kinodvoru tako kot v Kinoteki predvajajo novejše filme za zahtevnejše ljubitelje filma, občasno pa tudi izbrane filmske klasike.

Kinodvor v številkah
Za dosega tretjinske letne zmogljivosti bi moral Kinodvor prodati 96.837 vstopnic, če bi potekale štiri predstave na dan, če bi jih bilo pet, pa 121.046 vstopnic. Slovenska kinoteka je od države letos dobila 179 milijonov tolarjev, Kinodvor pa od tega le dva milijona za pripravo avtorskih večerov V prvi osebi, medtem ko bi za nemoteno delovanje potrebovali približno 4 milijone in pol na mesec, je povedala upravnica Kinodvora Špela Šmid.