Roger Moore je zaigral kot tretji in po oceni mnogih najboljši James Bond. Foto: Promocijsko gradivo
Roger Moore je zaigral kot tretji in po oceni mnogih najboljši James Bond. Foto: Promocijsko gradivo

Biti večno znan kot James Bond nima nobenega minusa, ljudje me pogosto pokličejo gospod Bond, ko me zagledajo, in to me prav nič ne moti.

Roger Moore
Roger Moore je leta 2000 kot Unicefov ambasador obiskal Slovenijo in potem tudi nastopil v slovenskem filmu Na svoji Vesni. Foto: Reuters

Lahko se postaraš z milino ali pa z zagrenjenostjo, jaz sem izbral oboje.

false
K delu pri Unicefu ga je spodbudila hollywoodska zvezda in prijateljica Audrey Hepburn. Foto: Jours de France/PA
Roger Moore
Jamesa Bonda je upodobil sedemkrat. Foto: EPA
false
Roger Moore sebe ni imel za najboljšega agenta 007 vseh časov, po njegovem izboru je to Daniel Craig. Foto: EPA
Umrl je Roger Moore – tretji James Bond

Roger Moore, najbolj slaven po vlogi Jamesa Bonda, ki ga je upodobil v kar sedmih filmih. Za mnoge velja za najboljšega tajnega agenta 007.

Novico o smrti je na družbenem omrežju Twitter z besedami, da "je umrl po kratkem, a pogumnem boju z rakom", potrdila njegova družina. "S težkimi srci moramo sporočiti grozno vest, da je naš ata sir Roger Moore umrl. Vsi smo pretreseni," so na Twitter zapisali njegovi trije otroci, Deborah, Goeffrey in Christian. "Ljubezen, s katero je bil obdan v svojih zadnjih dneh, je tako izjemna, da jo je nemogoče povzeti z besedami," so sporočili.

Njegovi otroci so še zapisali, da je njihov oče gojil posebno naklonjenost do nastopanja na odrskih deskah in pred kamerami. Pri tem je vztrajal skoraj do svojega 90. leta. Moore je nazadnje nastopil novembra lani na odru londonske Kraljeve dvorane. Otroci so se mu zahvalili, da je bil, kakršen je bil.

Leta 1993 je Moore prestal operacijo raka na prostati, leta 2003 so mu vstavili srčni spodbujevalnik, leta 2013 pa so mu diagnosticirali diabetes, poročajo tuje agencije. Moore je umrl v Švici, pokopan pa bo v skladu s svojo željo v ožjem družinskem krogu v Monacu, je poročal BBC. Za njim ostajajo njegova žena Kristina Tholstrup in trije otroci.

Ob obisku Slovenije nastopil v filmu
Roger Moore je med drugim veljal za velikega humanitarca in je leta 2000 kot Unicefov ambasador obiskal Slovenijo, med obiskom pa so ga "na hitro" nagovorili za nastop v slovenskem filmu. Leta 2002 je tako nastopil tudi v slovenski komediji Na svoji Vesni v režiji Saše Đukića in Francija Keka.

Moorovo odločitev, da je postal ambasador Unicefa, je močno spodbudilo njegovo veliko prijateljstvo s hollywoodsko zvezdo Audrey Hepburn, ki je prav tako delala za Unicef. "Pri delu za Unicef sem postal ekspert za različna področja, in sicer od vzrokov za pritlikavost do koristi dojenja, počutim se zelo privilegiranega," je dejal za The Guardian.

Kot ambasador Unicefa se je med drugim leta 2010 ob svetovnem prvenstvu v nogometu mudil v Afriki in opozarjal na dramatične življenjske razmere, v katerih tam živijo množice otrok, in poudaril, da mora mesto v šoli dobiti vsak afriški otrok.

Kariero začel kot maneken
Rodil se je leta 1927 v Londonu, pri 18, kmalu po koncu druge svetovne vojne, se je za nekaj časa pridružil Kraljevi vojski. Pred tem je študiral na Kraljevi akademiji za dramske umetnosti, v zgodnjih 50. pa je delal kot maneken, kar je po mnenju mnogih zaznamovalo njegovo kasnejšo igralsko kariero, saj so mu največkrat namenjali "lahkotnejše" vloge.

Kot je zapisal v avtobiografiji, se je na malih zaslonih prvič pojavil že leta 1949, leta 1954 pa je podpisal sedemletno pogodbo s studii MGM. A filmi, v katerih se je pojavil pod njihovim okriljem, niso doživeli uspeha in za nekaj let se je spet vrnil na televizijo in se uveljavil v tem mediju, med drugim je dobil naslovno vlogo v seriji Ivanhoe in nato še glavno v The Alaskans in Mavericku.

Sedemkratni James Bond
Na njegovo kasnejšo kariero je gotovo usodno vplivala vloga elegantnega, duhovitega in prefriganega "robinhoodovskega" zločinca Simona Templarja v seriji Svetnik, katere skoraj logično nadaljevanje je bila vloga uglajenega vohuna Jamesa Bonda. Moore se je v vlogi agenta 007 prvič pojavil leta 1973 v filmu Živi in pusti umreti in je tudi igralec, ki se je v Bonda prelevil največkrat - sedemkrat.

Med njegove pomembnejše filme sodijo še: Mož z zlato pištolo (1974), Vohun, ki me je ljubil (1977), Samo za tvoje oči (1981), Od tarče do smrti (1985) in drugi. Ponaša se tudi z zvezdo na Pločniku slavnih v Hollywoodu.

Za mnoge najboljši agent 007
"Biti večno znan kot James Bond nima nobenega minusa, ljudje me pogosto pokličejo gospod Bond, ko me zagledajo, in to me prav nič ne moti," je Moore dejal v enem od številnih intervjujev za The Guardian.

Za mnoge je Moore še danes najboljši tajni agent 007 na velikem platnu, slovi pa po tem, da je v sedem filmov o agentu 007 vnesel humor. Sam igralec pa se ni imel za najboljšega med Bondi. Do svojih igralskih sposobnosti je bil namreč vselej nekoliko kritičen. Nekoč je v šali dejal, da ima tri izraze - pogled z leve, pogled z desne in srepi pogled.

Moore je o času, preživetem v koži agenta 007, napisal dve knjigi ter še dve avtobiografiji, zadnja je izšla leta 2014 z naslovom Last Man Standing (Zadnji človek na nogah). Ko so ga nazadnje iz revije Time povprašali, kdo je njegov najljubši Bond, si je premislil, in Seana Conneryja zamenjal z Danielom Craigom.

Igralec "stare šole"
Veljal je za enega od redkih še živih igralcev stare šole, poročen pa je bil štirikrat. Prvič je skočil v zakon z umetnostno drsalko Doorn Van Steyn, nato pa s pevko Dorothy Squires. Vsi trije otroci so se mu rodili v zakonu z italijansko igralko Luiso Mattioli, s katero je bil poročen med letoma 1969 in 1996, leta 2002 pa se je poročil s Švedinjo Kristino Tholstrup.

"Lahko se postaraš z milino ali pa z zagrenjenostjo, jaz sem izbral oboje," je Moore dejal za britansko revijo GQ.

Biti večno znan kot James Bond nima nobenega minusa, ljudje me pogosto pokličejo gospod Bond, ko me zagledajo, in to me prav nič ne moti.

Lahko se postaraš z milino ali pa z zagrenjenostjo, jaz sem izbral oboje.

Umrl je Roger Moore – tretji James Bond