Brez dela je ostal producent in scenarist Hugh Jackman. Foto: Reuters
Brez dela je ostal producent in scenarist Hugh Jackman. Foto: Reuters

V zadnjih dneh je pet ameriških studiov (ABC, CBS Paramount, Fox, Universal in Warner Brothers) prekinilo pogodbe z nekaterimi producenti, režiserji in scenaristi. Med njimi je tudi igralec in producent Hugh Jackman, ki je ustvarjal novo serijo za CBS.

Predstavniki studiov pravijo, da so prekinili pogodbe, ker že dva meseca trajajoča stavka scenaristov še ni končana. Prekinjenim delom navkljub pa se zdi, da studi ne bodo utrpeli večje škode, saj naj bi prav ta poteza rešila več milijonsko škodo studiov.

Nedelaven januar
Najbolj prizadeti v vsej tej kolobociji so pisci scenarijev, producenti in režiserji, ki še vedno snujejo nove projekte, a čakajo na njihovo odobritev. Januar je ponavadi najbolj delaven mesec za filmske ekipe, saj je to čas ko se preverja novonastale oddaje, nadaljevanke, serije in filme, letos pa vlada pomanjkanje scenarijev med katerimi bi lahko izbrali.

Stavka se je začela pred dvema mesecema, ko so scenaristi zahtevali nove pogodbe in več denarja za njihova dela prodana na DVD-jih in preko spleta. Prejšnja pogodba je potekla 31. oktobra 2007, nasprotni si strani pa se še do zdaj nista uspeli sporazumeti glede nove.