Vodomec je prvič šel v roke hrvaškemu filmu. Nagrado je sicer prevzel eden izmed obeh režiserjev Goran Dević. Foto: MMC RTV SLO
Vodomec je prvič šel v roke hrvaškemu filmu. Nagrado je sicer prevzel eden izmed obeh režiserjev Goran Dević. Foto: MMC RTV SLO
Policijski, pridevnik '
Avtorja filma Policijski, pridevnik Corneliuja Porumboiuja sta za nastanek filma navdihnila dva dogodka. 'V časopisu sem bral o fantu, ki so ga policisti aretirali zaradi preprodaje hašiša, prijavil pa ga je lastni brat. Obenem pa sem se pogovarjal tudi s prijateljem policistom, ki mi je zaupal, da nekega primera ni hotel razrešiti, ker se je bal, da bo imel potem slabo vest. Na podlagi teh dveh zgodb sem začel pisati scenarij.' Foto: Liffe
Ubil sem svojo mamo
Že pred uradnim začetkom Liffa sta bila popolnoma razprodana dva filma. Poleg kazahstanskega Tulpana Sergeja Dvortsevoja je bil to še prvenec Xavierja Dolana Ubil sem svojo mamo, zmagovalec festivala po izboru občinstva. Foto: Liffe

Hrvaški film režiserja Gorana Devića in Zvonimirja Jurića je tako dobitnik nagrade vodomec. V obrazložitvi izbora nagrajenca je predstavnica mednarodne žirije Elma Tataragić pojasnila, da je to "film, ki z veliko smelostjo prikazuje vojno stanje in ne prikliče le resnične vojne, temveč nas sooči s sovražnikom v vsakem človeku". "Ta mu najverjetneje pomeni največjo grožnjo. Kljub sprva zelo realističnim razmeram se delo postopoma pretvori v nadrealistično nočno moro." Film nagrajujejo za ekspresivno igro, prepričljivo zgodbo in domiselno režijo.

Lahko bi rekli, da je film eden izmed številnih izdelkov z območja nekdanje skupne države, ki obravnavajo čas vojne v 90. letih. A Črnci so po mnenju avtorjev drugačni. Po Jurićevih besedah namreč veliko filmov z Balkana močno trpi zaradi ene napake - da si prizadevajo ugajati zahodnjaškemu očesu in ta prostor prikazati kot nerazumski in zaznamovan s strastmi. "Če bo kakšnemu tujcu naš film všeč, ne bo pa mu poznan kontekst, se bo zlahka informiral," meni režiser. Zgodba filma pripoveduje o šestih vojakih hrvaškega voda, imenovanega Črnci, ki je med vojno opravljal 'umazana' dela.

Film, ki ga je bilo nemogoče spregledati
Posebno omembo žirije Liffe namenja romunskemu filmu Policijski, pridevnik režiserja Corneliuja Porumboiuja. "Film, ki ga je bilo pri dodeljevanju nagrade nemogoče spregledati – zaradi njegove dognane estetike, naracije, vodenja igralcev ter družbene angažiranosti in filozofskega vpogleda," je zapisala komisija v sestavi Dana Linssen (Nizozemska), Elma Tataragić (BiH) in Martin Turk (Slovenija).

Srčno oziranje brez gneva
Ameriški film režiserjev Bena in Joshua Safdieja Prinesi mi rožmarin je dobitnik nagrade FIPRESCI. To je zgodba o zapleteni družini, ki je pravzaprav njuna lastna. Drama dobro prikaže nemirno in raztrgano družinsko življenje. "Gre za komični film o moškem, ki se na eni strani spopada z izjemnimi situacijami, na drugi pa s svojima zmedenima sinovoma. Srčno oziranje brez gneva," pojasnjuje mednarodna žirija. To so sestavljali Špela Barlič (Slovenija), Radmila Djurica (Srbija) in Zoran Gojić (Nemčija).

Navdušenje nad prvencem 20-letnega Kanadčana
Kot se je nakazovalo že nekaj dni pred koncem festivala, je občinstvo 20. Liffa najbolj prepričal kanadski film Ubil sem svojo mamo. Prvenec 20-letnega Xaviera Dolana, ki je film režiral, zanj napisal scenarij in odigral glavno vlogo, je prejel oceno 4,49. Do petega mesta so po vrsti zvrstili še Panika na vasi (ocena 4,42), V devetih nebesih (4,41), Dežela Guarani Indijancev (4,36) in Služkinja (4,14).

Odsotna najboljši kratki film
Nagrado za najboljši kratki film so podelili nizozemskemu filmu Odsotna Jochema de Vriesa.
Posebna omemba žirije v sestavi igralka Iva Krajnc, oblikovalka zvoka Hanna Preuss in filmski novinar Neil Young je pripadla avstralskemu kratkemu filmu Tla pod nogami, ki ga je režiral Rene Hernandez.

Za konec še Gospod Horten/O'Horten
Sklepno prireditev letošnje izdaje Liffa je režiral Matej Filipčič, povezovanje so zaupali Nadi Vodušek, glasbo pa skupini Kisha. Po podelitvi nagrad bo na sporedu še projekcija filma Gospod Horten/O'Horten režiserja Benta Hamerja.

Ljubitelji sedme umetnosti so letos lahko izbirali med 106 filmi, ki so bili razdeljeni v sekcije Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Fokus, Retrospektiva in sveža ponudba Kinobalon, namenjenega mlajšemu občinstvu.