Na uvodni večer bodo v Kinu Šiška nastopili Personal Trainer iz Nizozemske, Los Bitchos iz Velike Britanije in domači MRFY. Foto: Tina Stariha
Na uvodni večer bodo v Kinu Šiška nastopili Personal Trainer iz Nizozemske, Los Bitchos iz Velike Britanije in domači MRFY. Foto: Tina Stariha

Na letošnjem MENT-u, ki bo med 21. in 24. februarjem, bo na 16 festivalskih odrih nastopilo več kot 80 izvajalcev iz 23 držav. Celotni program si lahko pogledate tukaj.

Po besedah sokuratorja novega elektronskega programa CE/MENT Jaše Bužinela "desetletje delovanja vsekakor ni malo, zato smo izredno veseli, da lahko že od začetka rastemo, po drugi strani pa imamo še toliko idej za prihodnost, da se zdi, da smo pravzaprav šele na začetku", je dejal Jaša Bužinel, sokurator novega elektronskega programa CE/MENT. 10. obletnica delovanja je po njegovem mnenju predvsem dobra priložnost za refleksijo.

Sorodna novica “Samo enkrat na leto pripravljamo MENT, zato je vsako leto svoj eksperiment”

Eden vodilnih predstavitvenih festivalov v tem delu Evrope
"Zadnje desetletje redno obiskujemo predstavitvene festivale v Evropi in lahko rečemo, da MENT, tako po obisku kot odmevnosti, prednjači pred sorodnimi festivali iz srednje in vzhodne Evrope," je izpostavil Andraž Kajzer, umetniški direktor in vodja MENT-a. Da je ta postal eden vodilnih predstavitvenih (ang. showcase) festivalov in glasbenih konferenc v tem delu Evrope, po Kajzerjevih besedah potrjujejo tudi objave v mednarodnih medijih in odzivi profesionalcev.

Letos se bodo predstavili izvajalci, ki večinoma prihajajo iz Evrope. Organizatorji pa kot posebnost izpostavljajo gosta iz Indije. Sohail Arora je ustanovitelj in vodilni partner ene najboljših indijskih agencij za organizacijo dogodkov, glasbeni menedžment in booking ter bo na konferenci predstavil tamkajšnje glasbeno prizorišče.

Po Bužinelovem mnenju se MENT od podobnih festivalov razlikuje v svoji programski širini, saj se številni predstavitveni festivali osredotočajo predvsem na živo pop in kitarsko glasbo. "CE/MENT prinaša poseben program na petkovi konferenci, kjer bomo gostili številne profesionalce iz glasbene industrije, ki se specializirajo za področje elektronske glasbe," je pojasnil.

88 glasbenih izvajalcev na letošnjem MENT-u

Ravezabava do jutranjih ur v Kinu Šiška – nekaj, kar se še ni zgodilo
Novi festivalski segment zajema poseben petkov in sobotni glasbeni program. Sobotna ravezabava s celonočnim programom do 6. ure zjutraj je po Bužinelovih besedah nekaj, kar se pod streho Kina Šiška še ni zgodilo. "Prostor elektroniki smo dajali že od samega začetka, s tokratno izvedbo pa želimo odpreti novo poglavje MENT-a in ga razvijati," je dodal Kajzer in dodal, da glede CE/MENTa že pred začetkom festivala opažajo dober odziv, predvsem iz tujine.

Začel se je 10. Ment, glasbeni festival in konferenca

Na področju glasbene industrije po Bužinelovem mnenju ključne izzive predstavljajo inflacija, rast stroškov produkcije koncertov in turnej, monetizacija glasbe na pretočnih platformah, vpliv umetne inteligence na glasbeno industrijo in kriza klasičnih glasbenih medijev. "O vsem tem in številnih drugih temah bodo spregovorili strokovnjaki in strokovnjakinje z različnih področij glasbene industrije," je še povedal.

Na lanskem tridnevnem MENT-u so našteli več kot 6000 obiskovalcev. Med njimi so prevladovali domači, precej pa je bilo tudi tujih, predvsem iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije in Italije. Zaznali so "tudi veliko gostov iz srednje Evrope, predvsem iz Slovaške in Češke. Upamo, da bo obisk letos podoben," je še dejal Bužinel.


Andraž Kajzer je bil tudi gost oddaje Osmi dan:

Pogovor z Andražem Kajzerjem, vodjo Festivala MENT