Omarjev nastop je bil izveden brezhibno. Foto: RTV Slo
Omarjev nastop je bil izveden brezhibno. Foto: RTV Slo
Kdo bi ostal ravnodušen?
Omar in Teja ob sklepu nastopa v Kijevu. Foto: RTV Slo
Še ena skladba, v kateri pomembno vlogo igrajo tolkala.
Hrvaški predstavnik je Boris Novković Foto: epa
Zasedba Wig Wam
Norvežani zastopajo glam rock. Foto: epa
Dvorana je zaživela v najrazličnejših barvah ... Foto: RTV Slo
Moldavski predstavniki
Med favoriti letošnjega izbora. Foto: epa
Omar Naber in Teja Saksida
Omarju smo želeli vso srečo. Foto: RTV Slo
Slovenci smo izbrali Omarja Naberja.
Omar se je na odru kijevske dvorane počutil dobro. Foto: epa
Voditelja prireditve: DJ Paša in Maša Efrosinina. Foto: RTV Slo

V evrovizijskem finalu bo tako mogoče slišati izvajalce, ki predstavljajo Madžarsko, Romunijo, Norveško, Moldavijo, Izrael, Dansko, Makedonijo, Hrvaško, Švico in Latvijo. Kljub pozitivnemu razpoloženju v našem taboru in temu, da so tudi tuji strokovnjaki Omarjevo pesem označili za kakovostno, ta ni prepričala občinstva, ki je imelo v rokah škarje in platno.

Za konec pesmi - objem
Nastop Omarja Naberja je sicer potekal brezhibno, tako Omar kot Teja Saksida pa sta pesem odpela samozavestno in brez treme. Vtis je naredil sklep nastopa, ko je Omar stopil do Teje in jo objel.

Ni 'evrovizijski material'?
Omar je po razglasitvi izidov predizbora dejal, da ni preveč razočaran, saj je svoje delo dobro opravil. Naš evrovizijski predstavnik je dodal, da je s svojim nastopom popolnoma zadovoljen, in meni, da je bila skladba Stop dovolj kakovostna za prvo deseterico. Njegovemu mnenju sta se po poročanju Radia Slovenija pridružila tudi britanski in nemški komentator v Kijevu, ki sta Omarjevo skladbo in tudi njeno izvedbo označila kot vredno velikega finala. Poudarila pa sta tudi, da za Evrosong velja, da se glasbo na njem vse preveč gleda in premalo dejansko posluša. Omar je v svoji prvi izjavi po nastopu dodal še, da zase meni, da ni ravno evrovizijski material.

Glasovi ostajajo neznanka
Števila glasov predizbora v Kijevu niso objavili, ker bi lahko s tem vplivali na potek glasovanja v velikem finalu, ob koncu predizbora so tako le povedali, kdo se je uvrstil v finale, in izžrebali mesto, na katerem se bodo spet predstavili evropskemu občinstvu - vrstni red nastopajočih v velikem finalu objavljamo na koncu novice.


O peripetijah slovenske ekipe si lahko preberete v dnevniku Mojce Mavec.

Tudi akrobatski vložki ...
25 glasbenih ambasadorjev se je v Športni dvorani Kijev v ukrajinski prestolnici potegovalo za deset mest, ki zagotavljajo nastop tudi v sobotnem velikem finalu. Prireditev so začeli z mešanico ukrajinskih tradicionalnih plesov in sodobnih plesnih ritmov, med tekmovalci so oder prvi zasedli avstrijski Global.Krynerji, med drugimi pa je tolkalec predstavnikov naše sosede Hrvaške občinstvo navdušil tudi z akrobatskim vložkom.

S komentarjem Mojce Mavec
Najbolj glamurozno glasbeno prireditev v Evropi ste si lahko v neposrednem prenosu ogledali na 2. programu TV Slovenija, za komentar pa je tokrat skrbela Mojca Mavec. Odločitev o deseterici finalistov je bila izključno v rokah gledalcev in gledalk, ki so lahko s pomočjo telefonskega glasovanja oddali glas za svojega izbranca.

Postopek glasovanja
Glasovanje je potekalo 10 minut, prebivalci vseh 39 držav, ki sodelujejo na Evrosongu 2005, pa so svoj glas lahko oddali bodisi s telefonskim klicem bodisi z SMS-sporočilom.


Svoje mnenje o Evrosongu in Omarju lahko izrazite na našem forumu.

Omarjeva ekipa
Slovensko glasbeno sceno je v Ukrajini s pesmijo Stop predstavljal Omar Naber. Na evrovizijskem odru se je pevec predstavil z novo priredbo pesmi. Njeno glasbeno podobo je oblikoval simpatični pevec sam, pri tem pa mu je pomagal Martin Štibernik. V Omarjevi ekipi najdemo tudi dve pomembni dami: Uršo Vlašič, ki je pesem opremila z besedilom, in pevko Tejo Saksida, ki se je kot spremljevalna pevka Omarju pridružila tudi na odru tokrat v zeleno odete Športne dvorane Kijev.

Največ možnosti imajo ...
Že pred predizborom so se seveda pojavila uradna in neuradna ugibanja o favoritih za vstopnice za sobotni finale. Morda nekoliko nenavadni favoriti, a ukrajinski mediji so v zadnjih dneh največ možnosti za uspeh pripisovali moldavskim in bolgarskim kandidatom. Na ukrajinskih in britanskih stavnicah za končnega zmagovalca Evrosonga 2005 pa na najvišjih mestih najdemo grško pevko Heleno in norveško skupino Wig Wam, ki je z uvrstitvijo v finale že preskočila prvo oviro na poti do zmage.

Evrosong sreča abrahama
Letošnji izbor najboljše popevke Evrovizije spremljajo tudi številni sicer ne preveč goreči oboževalci največjega evropskega glasbenega festivala in tudi televizijske kamere še malo bolj kot druga leta spremljajo dogajanje okoli Evrosonga. Razlog za oba fenomena je okrogli jubilej, ki ga letos praznuje festival. Prireditev letos poteka že 50. – razlog več, da bodo nikoli povsem zadovoljni kritiki dogajanje v Kijevu dobesedno secirali in ga primerjali s spektakli prejšnjih let.


Vabimo vas tudi k igranju posebne evrovizijske igre spomina.

Organizatorjem je uspelo
Priprave na velika sklepna večera so spremljala tudi natolcevanja, da tako revni državi, kot je Ukrajina, ne bo uspelo pripraviti spektakla, kakršne smo spremljali v preteklih letih. Dvome so še dodatno razvnele govorice, da gradbena dela v Športni dvorani Kijev neprestano zamujajo dogovorjene roke. Ukrajinski prireditelji so več mesecev vsa natolcevanja suvereno zavračali in v prvih majskih dneh se je Športna dvorana Kijev že odela v zeleno barvo.

Uspeh prireditve v rokah voditeljev
Uspeh obeh večerov pa je zagotovo odvisen tudi od spretnosti voditeljev. Izbor nežnejše polovice voditeljskega para je bil dolgo časa ovit v tančico skrivnosti. Več mesecev je za najverjetnejšo voditeljico veljala ukrajinska glasbena junakinja Ruslana, vendar pa se je vodenju nedavno odpovedala. Uradna razlaga kot vzrok njene odločitve navaja pomanjkanje časa zaradi zahtevnih Ruslaninih priprav na veliki samostojni majski koncert v Kijevu, vendar pa so se po zakulisju Evrosonga 2005 že dolgo širile govorice, da je Ruslanino znanje angleščine prešibko, da bi lahko vodila tako zahtevno prireditev.

Vodenje večerov, polnih glasbe, atraktivnega in zapeljivega plesa, ter skrbno izbranih oblek, so zaupali priljubljenemu televizijskemu in radijskemu voditelju ter glasbenemu novinarju DJ-u Paši, ob strani pa mu stoji Maša Efrosinina, ki prav tako odlično obvlada zapeljevanje televizijske kamere. Morda najpomembneje pa je, da oba odlično govorita angleški jezik.

Vrstni red velikega finala:
1. Madžarska: NOX - Forogj világ;
2. Velika Britanija: Javine - Touch my Fire;
3. Malta: Chiara - Angel;
4. Romunija: Luminita Anghel & Sistem - Let me try;
5. Norveška: Wig Wam - In my dreams;
6. Turčija: Gülseren - Rimi Rimi Ley;
7. Moldavija: Zdob si Zdub - Bunica bate toba;
8. Albanija: Ledina Celo: Tomorrow I go;
9. Ciper: Constandinos Christoforou - Ela ela;
10. Španija: Son de Sol - Brujeria;
11. Izrael: Širi Majmon - Hašeket Šenišar;
12. Srbija in Črna gora: No Name - Zauvijek moja;
13. Danska: Jakob Sveistrup - Talking to you;
14. Švedska: Martin Stenmarck: Las Vegas;
15. Makedonija: Martin Vucić - Make my day;
16. Ukrajina: Greenjolly - We won't stand this - no ...;
17. Nemčija: Gracia - Run & Hide;
18. Hrvaška: Boris Novković: Vukovi umiru sami;
19. Grčija: Helena - My Number One;
20. Rusija: Natalia Podolskaja - Nobody Hurt No One;
21. Bosna in Hercegovina: Feminnem - Call me;
22. Švica: Vanilla Ninja - Cool vibes;
23. Latvija: Walter & Kazha - The war is not over;
24. Francija: Ortal - Chacun pense a soi.