The Field spravim imenom Axel Willner je do zdaj izdal že tri uspešne albume. Foto: Kino Šiška
The Field spravim imenom Axel Willner je do zdaj izdal že tri uspešne albume. Foto: Kino Šiška

Robert Henke alias Monolake v audiovizualnem performansu Ghosts In Surround, ki ga izvaja v živo skupaj z vizualnim umetnikom Tarikom Barrijem, in Axel Willner alias The Field v živi triorazličici enega trenutno najbolj hvaljenih izvajalcev, ki presegajo meje med minimal tehnom, indierockom, noisem in ambientalno atmosferiko. Drevi na istem odru v istem večeru, natančneje v Katedrali ob 21.00.

Spoj zvočnih umetnosti in popa
Robert Henke je eden redkih ustvarjalcev, ki je svetova zvočnih umetnosti in popularne glasbe spojil tako učinkovito. Sredi devetdesetih je s sodelovanjem s kultno založbo Chain Reaction (podzaložbo še bolj kultnega Basic Channela), takrat še v navezi z Gerhardom Behlesom, vtisnil neizbrisen pečat v podobo berlinskega techna.

V naslednjih letih je s svojimi ploščami postavil vrsto mejnikov in se povzpel med najvidnejše predstavnike sodobne avantgardne elektronike. Mimogrede pa je z razvijanjem Abletona Live soustvaril še eno najpopularnejših orodij za računalniško ustvarjanje glasbe.

Novo polje v sodobni glasbi
Švedski zvočni mag Axel Willner aka The Field nedvomno razpira novo polje v sodobni glasbi. V treh albumih, izdanih pri založbi Kompakt, svetišču minimalnega techna, je razvil povsem novo zvočno atmosfero, futuristično, a hkrati izjemno organsko.

Prvenec From Here We Go Sublime iz leta 2007 je navdušil svet - pri Pitchforku je poleg devetke dobil tudi mesto na lestvici 200 najalbumov desetletja, hkrati pa so ga v zvezde kovali tudi mediji, kot sta NME in BBC. Na albumu Yesterday & Today (2009) je prispevek k organskosti zvoka s čelom dodal gost John Stanier (Battles), na izjemnem lanskoletnem abumu Looping State of Mind pa se je Polje razširilo še na področja deep housa, post-punka, shoegazinga in kozmičnega tehna.