Kiti lahko enake ritmične zvoke oddajajo več ur, celo več dni. Foto: EPA
Kiti lahko enake ritmične zvoke oddajajo več ur, celo več dni. Foto: EPA
Kitovski glasbi se nekateri izogibajo, a je njen pomirjujoč učinek dokazan, čeprav ostaja skrivnosten. Foto: EPA
Med poslušalci t. i. naravoslovne glasbe je zelo priljubljeno tudi šumenje voda. Foto: EPA

In čeprav se jih veliko sprašuje, kaj je tako pomirjajočega v zvokih, ki so podobni razglašenemu orkestru, ki med dežjem vadi v hlevu, ne gre zanikati dejstva, da imajo znanstveniki dovolj dokazov o tem, kako so zvoki pomirili umirajoče, porodnice in nemirne zarodke v materinem trebuhu. Voditelji meditacij se sicer precej obotavljajo pred njihovo uporabo, a njihovega ponovnega vzpona to verjetno ne bo moglo ustaviti.

"Jaz osebno res ne razumem, kaj je tako sproščujočega v pesmih kitov. Sam bi raje poslušal grmenje nevihte, a "kitovska glasba" se nedvomno vrača," je pojasnil Ian Samuels, vodja prodaje pri eni izmed glasbenih založb. Priljubljenost tovrstnih zvokov je povezal z vse večjo priljubljenostjo posnetkov iz narave na splošno; prodaja zvokov iz narave se je v zadnjem letu izjemno povečala in že sodi med najbolje prodajano glasbo sploh, je povedal Samuels.

Izpolnjeni pogoji za "pesem"
Zvoki, ki jih kiti oddajajo pred parjenjem, so prišli v modo v 60. letih prejšnjega stoletja. Malo predtem sta biologa Roger Payne in Scott McVay odkrila, da so zvoki, ki jih kiti oddajajo pred parjenjem, ritmični in ponavljajoči se vzorci, zato jih je mogoče definirati kot pesmi. Payne je nato izdal album Songs of the Humpback Whale, ki še danes ostaja najbolje prodajani album naravoslovnih posnetkov, z njim pa se lahko pomirja več milijonov poslušalcev. K priljubljenosti tovrstnih zvokov je veliko prispevala revija National Geographic Magazine, ki je prav ta posnetek dodala k izdaji, ki jo je prejelo 10,5 milijona naročnikov.

Preobilja se človek prenaje
Prav to, da je bila "kitovska glasba" tako lahko dosegljiva, pa je verjetno pripomoglo k temu, da so se je ljudje prenasitili, sklepajo analitiki, ki prav tako opažajo, da se priljubljenost tovrstne glasbe spet veča. Vzrok za to vidi Helen Faulkner, ustanoviteljica Ocean Hearta, podjetja, ki promovira stike z delfini in kiti, v tem, da so ljudje res pod stresom.

Dihanje, usklajeno z oceani
"Posebej za zvoke kitov pa se zdi, da ljudi res pomirjajo, saj dajo občutek miru in tišine," pravi Faulknerjeva, njene trditve pa potrjuje Samuels, ki trdi, da poslušalce pomirjajo "vzdihi", ki so dolgi, počasni in sestavljeni iz različno visokih tonov, ki se vzorčno ponavljajo. Ljudje zaradi njih podzavestno dihajo počasneje in se tako umirijo, pojasnjuje priljubljenost kitovske glasbe Samuels.