Keith Levene (18. julij 1957–11. november 2022). Foto: Discogs
Keith Levene (18. julij 1957–11. november 2022). Foto: Discogs

Keith Levene je umrl v petek, 11. novembra, v starosti 65 let na svojem domu v Norfolku v Angliji, je sporočil njegov prijatelj in sodelavec Adam Hammond. Njegova sopotnica Kate Ransford je za Guardian dejala, da je umrl "miren in ljubljen".

Član dveh prelomnih zasedb
V Londonu leta 1957 rojeni Levene je The Clash ustanovil leta 1976 z Mickom Jonesom, a je skupino zapustil še istega leta. V času, ko je še bil njihov član, je odigral osrednjo vlogo pri prepričevanju frontmana Joeja Strummerja, naj zapusti svojo takratno skupino The 101ers in se pridruži njim, piše BBC.

Leta 1978 se je pridružil zasedbi Public Image Ltd (PiL), ki jo je ustanovil frontman John Lydon, znan tudi kot Johnny Rotten, po svojem odhodu iz Sex Pistols. Med drugim gredo Leveneju zasluge za pionirski postpunkovski zvok te zasedbe. Po petih letih skupnega ustvarjanja je zapustil tudi PiL in tudi s ta zasedba je po njegovem odhodu doživela velik preboj ter se v drugi polovici 80. let dvakrat zavihtela med deset vrhnjih mest glasbenih lestvic. Levene sicer ni bil več član zasedbe, a je kljub temu še zmeraj sodeloval z njo kot avtor.

Selitev v ZDA in vnovična vrnitev
Sledila je selitev v Los Angeles in tamkajšnja sodelovanja z več skupinami, med drugim tudi z Red Hot Chili Peppers in številnimi hiphoperskimi izvajalci. Leta 1989 je izdal svoj prvi samostojni album Violent Opposition, na katerem so sodelovali člani Red Hot Chili Peppers. Z leti je sledilo več samostojnih izdaj in tudi sodelovanj z nekdanjim basistom PiL, znanim kot Jah Wobble.

Soavtor knjige o Public Image Ltd
Hammond je v svojem zapisu na Twitterju sporočil še, da je glasbenik dve leti živel z rakom na jetrih, a je bila kljub temu njegova smrt nepričakovana. "Imel je toliko načrtov - toliko stvari je počel," je zapisal Hammond. Levene je pravkar dokončal knjigo o Public Image Ltd, ki jo je napisal skupaj s Hammondom, in tudi ustvarjal glasbo, ki naj bi pospremila knjižno izdajo.

"Nobenega dvoma ni, da je bil Keith eden najbolj inovativnih, drznih in vplivnih kitaristov vseh časov. Keith je skušal ustvariti novo paradigmo v glasbi in s sodelavci, kot sta John Lydon in Jah Wobble, mu je uspelo prav to. Njegov kitarski prispevek v devetih minutah Theme, prve skladbe na prvem albumu PiL, je definiralo, kakšna naj bo alternativna glasba," je še zapisal Hammond svojemu prijatelju v slovo.

Na Twitterju sta se oglasila tudi dva nekdanja člana PiL. Basist Jah Wobble je svoje misli namenil pokojnikovi družini, bobnar Martin Atkins pa je poudaril njegov edinstveni talent.