Na novinarski konferenci so predstavniki filmske industrije, na čelu z oskarjevskim nagrajencem Bong Joon-hojem pozvali k zaščiti ustvarjalcev in k preiskavi ravnanja policije in medijev. Foto: Reuters
Na novinarski konferenci so predstavniki filmske industrije, na čelu z oskarjevskim nagrajencem Bong Joon-hojem pozvali k zaščiti ustvarjalcev in k preiskavi ravnanja policije in medijev. Foto: Reuters

Predstavniki južnokorejske filmske industrije, na čelu z Bong Joon-hojem, režiserjem oskarjevske uspešnice Parazit, v katerem je mednarodno zaslovel tudi Lee Sun-kyun, so na novinarski konferenci opozorili na usodne posledice medijskega senzacionalizma in izpostavili domnevne sporne prakse policije. Trdijo namreč, da je prav policija skrivoma posredovala tajne podatke o preiskavi zoper igralca sedmi sili.

48-letnega Lee Sun-kyuna so, kot je znano, pred dvema tednoma našli mrtvega v avtomobilu na parkirišču, okoliščine pa nakazujejo, da si je vzel življenje. Njegovi sodelavci predvidevajo, da ga je do tega pripeljalo prav obsežno medijsko poročanje o preiskavi zaradi domnevne zlorabe mamil.

Kot so opozorili, je bil Lee Sun-kyun vse od prvega poročila o preiskavi – v kateri se je medij skliceval na neimenovanega predstavnika policije – žrtev sistematičnega medijskega maltretiranja, pri čemer je bilo iz poročanja medijev jasno, da zaupne informacije prihajajo prav iz policijskih vrst. "Zato pozivamo k preiskavi ravnanja policije med preiskavo, da se ugotovi, ali so bile storjene kakšne nepravilnosti glede varovanja zasebnih podatkov," je Bong prebral izjavo, ki jo je podprlo več kot 2000 filmskih ustvarjalcev in 29 podjetij iz industrije.

Kritike poročanja medijev

Ob tem so govorci okrcali tudi ravnanje sedme sile. "Medije sprašujemo: Ali ni bilo vaše poročanje pretirano senzacionalistično, se niste osredotočali na njegovo zasebnost zgolj zato, ker je bil (Lee Sun-kyun, op. a.) popkulturni umetnik?" je predstavnike sedme sile vprašal glasbenik in tekstopisec Yoon Jong-shin. Poudaril je, da so se napadi na igralca nadaljevali tudi po tem, ko je opravil več testov na mamila in nobeden ni bil pozitiven, kar bi moralo zadostovati, da bi se gonja proti njemu končala.

A se ni. Yoon Jong-shin je izpostavil ravnanje javne radiotelevizije KBS, ki je med drugim objavila domnevno nezakonito pridobljen posnetek telefonskega pogovora med Leejem in hosteso. Vprašal se je, ali je bilo to res v interesu javnosti, in televizijo pozval, naj posnetek uniči.

KBS je v odzivu pojasnil, da so bili pri objavi posnetka "izjemno zadržani": "Posnetek je bil uporabljen v zelo omejeni obliki, ker je bil pomemben v kontekstu obtožb (proti Leeju, op. a.), v bistvu je podkrepil trditve." Ob tem so pristavili, da so posnetek objavili več kot en mesec pred Leejevo smrtjo, in tako po njihovi oceni ta ni bila povezana z njihovim poročanjem.

Sedma sila za vsako zaslišanje izvedela sumljivo hitro

Lee Sun-kyun, poročen z znano igralko Jeon Hye-jin in oče dveh otrok, se je, kot smo že poročali, v zadnjem letu zaradi domnevne zlorabe prepovedanih mamil znašel pod drobnogledom policije in postal ena od srednjih tem medijskega poročanja. V okviru obsežne preiskave ga je policija zaslišala trikrat med oktobrom in decembrom (enkrat kar 19 ur skupaj), vsakič so za zaslišanje mediji izvedeli sumljivo hitro in dobesedno oblegali policijsko postajo, so poudarili predstavniki filmske industrije.

Igralec je sicer v okviru preiskave priznal, da je zaužil prepovedano mamilo, a zatrdil, da ni vedel, da gre za prepovedano substanco, saj mu ga je ponudila hostesa v baru. Namignil je, da mu je ženska snov podtaknila, da bi ga pozneje izsiljevala.

Vse od prvih informacij o preiskavi skoraj ni minilo dne, da ne bi bil postopek del medijskega poročanja. V južnokorejski zabavni industriji sicer vlada izjemna konkurenca, dodatno pa k psihičnemu pritisku prispeva še senzacionalizem medijev in agresija spletnih komentatorjev, ki posameznika brez zadržkov pribijejo na križ ob najmanjši napaki, navaja Reuters. Samomori in poskusi samomora med zvezdniki niso redkost. Stopnja samomora je tudi sicer v Južni Koreji najvišja med razvitimi državami, še poroča Reuters.

Ste v stiski?

Kadar je posameznik v hudi stiski, njegov izbrani zdravnik pa ni dosegljiv, se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za zunajbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 475 06 70.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski.

Društvo SOS-telefon za ženske in otroke žrtve nasilja je dostopno na telefonski številki 080 11 55. Dosegljiva je vsak dan, 24 ur.