Za organizacijo festivala angažiranega pisanja so se pobudniki leta 2017 odločili med drugim zato, ker
Za organizacijo festivala angažiranega pisanja so se pobudniki leta 2017 odločili med drugim zato, ker "zgolj ravnodušnost ne bo pripeljala do sprememb v svetu ‒ zanje je potrebna angažiranost". Foto: BoBo

Na Vodnikovi domačiji danes poteka 4. festival angažiranega pisanja Itn., ki ga večinoma pripravljajo dijaki in študenti. Potekati bi moral v aprilu, ker pa je načrte prekrižala kriza zaradi koronavirusa, so nekatere dogodke pripravili prek spleta. Danes bodo prek literature o različnih vidikih družbe razmišljali še v živo.

Festival se začenja z zajtrkom z ustvarjalkami in ustvarjalci, na katerega so povabili gledališčnika Žigo Divjaka in Katarino Morano ter pesnico Ano Svetel.

Popoldne se bodo dijaki lahko seznanili s pisateljico in aktivistko Suzano Tratnik, sledila bodo predavanja o povezavah med knjigami in uporom, na katerih bodo sodelovali znanstvenica Zarja Muršič, antropologinja Nika Kovač in nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, za sklep pa bo sledil še koncert dvojca Umetnost misli, ki na licu mesta ustvarja besedila na glasbeno podlago.

Študenti in dijaki so v pismih, naslovljenih na njihove vzornike, odpirali različna družbena, politična in osebno intimna vprašanja. Foto: Festival angažiranega pisanja Itn.
Študenti in dijaki so v pismih, naslovljenih na njihove vzornike, odpirali različna družbena, politična in osebno intimna vprašanja. Foto: Festival angažiranega pisanja Itn.

Pred tem bosta na sporedu še Menjalnica poezije, na kateri si dijaki svoje pesmi izmenjajo z uveljavljenimi slovenskimi pesniki, ter predstavitev Projekta pisem, publikacije, v kateri so dijaki in študenti odprli družbena, politična in osebna vprašanja, odgovore pa skušali najti pri ljudeh, ki jih navdihujejo. Na dogodku, ki se začne danes ob 19.00, bodo svoja pisma ‒ v paru z ljudmi, ki so nanje odgovarjali ‒ prebrali.

Festival je bil načrtovan med 9. in 11. aprilom. Namesto tega so dogodke izvedli prek spleta, med drugim pogovore z avtorji in aktivisti ter serijo literarnih večerov.