Aleš Berger je letošnji dobitnik Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje knjižnih založnikov pri GZS kot priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe na tem področju ter kot priznanje za delo pri razvijanju bralne kulture v Sloveniji ter med Slovenci zunaj meja domovine. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Berger je letošnji dobitnik Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Združenje knjižnih založnikov pri GZS kot priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za dosežene uspehe na tem področju ter kot priznanje za delo pri razvijanju bralne kulture v Sloveniji ter med Slovenci zunaj meja domovine. Foto: MMC RTV SLO
knjižni sejem
Med letošnjim knjižnim sejmom bo potekala dobrodelna akcija zbiranja otroških knjig in slikanic. Med knjižnim sejmom ste lepo vabljeni, da v Cankarjev dom prinesete že prebrane otroške knjige, slikanice, ki jih ne potrebujete več. Knjižni sejem bo zbrane knjige podaril otrokom v varnih hišah po Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Veronika Dintinjana
Veronika Dintinjana, vitezinja pesniškega turnirja 2008 v Mariboru in 6. ljubljanskega pesniškega slema, zdravnica in prevajalka, je prejela nagrado za najboljši literarni prvenec. Foto: MMC RTV SLO
Branko Završan
Duh francoskega šansona je v Cankarjevem domu pričaral Branko Završan. Foto: MMC RTV SLO
24. slovenski knjižni sejem
Letošnji knjižni sejem ima tudi nov logotip in novo celostno grafično podobo, katere rdeča nit sta evolucijska teorija ter velika podobnost med človekom in opicami. Ali nas bo kdaj ta živalska vrsta dohitela? 'Brez knjige nimamo šans,' ugotavljajo organizatorji sejma. Foto: Knjižni sejem
Majda Širca Ravnikar o knjigah in branju

Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva ter priznanje za delo pri razvijanju bralne kulture v Sloveniji in zunaj meja domovine je prejel prevajalec, gledališki in literarni kritik, esejist ter urednik Aleš Berger. Žirija za Schwentnerjevo nagrado je o Bergerju med drugim zapisala, da že vrsto let zaseda odlično mesto v slovenski kulturi, ki ji je zavezan s svojo kreativno energijo. "Nespregledljiv je predvsem njegov prevodni opus iz klasične in moderne francoske literature, ki zajema poezijo, prozo, dramatiko in esejistiko. Za svoje delo je prejel številne nagrade (Sovretovo, Župančičevo in Rožančevo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada)."

Pod najboljši literarni prvenec se podpisuje Veronika Dintinjana, ki ji je nagrado prinesla pesniška zbirka Rumeno gori grm forzicij, »saj je pesem presunljiv zapis o končnosti, v njej je čutiti pesničin poklic, pravi (zdravniški), in poslanstvo. Pesniški svet je izviren in kompozicijsko dovršen. Toliko svežine in silovitega zamaha malokdaj srečamo pri prvencih, pa tudi slogovne bravuroznosti in izpiljenosti," je zapisala žirija.

Nagrada za najboljšo mlado prevajalko pa je šla v roke Katji Zakrajšek za prevod romana Knjiga soli ameriške pisateljice vietnamskega rodu Monique Truong.
Krilati lev za doseganje najvišje kakovostne ravni izdelave knjige, ki so v celoti izdelane v slovenski tiskarni, je šel Gorenjskemu tisku za izdelavo knjige Zemlja - Morje, Okusi iz Slovenije. Podelili so tudi tri nagrade za najlepšo slovensko knjigo, s katerimi opozarjajo na izjemno raven oblikovanja slovenske knjige in spodbudo za nenehno skrb založb za dvigovanje te ravni.
Na področju književnosti ter knjig za otroke in mladino sta jo prejela Sanja Janša in Damijan Stepančič, in sicer za oblikovanje in ilustracijo Antonovega Cirkusa. Gre za delo avtorja Petra Svetina, izšlo pa je v Vodnikovi založbi in KUD-u Sodobnost International. Vodnik Gremo v mesto. Ljubljana, arhitekturni sprehodi Domena Frasa je najbolj navdušil v kategoriji znanstvene knjige, učbeniki in stvarna literatura. Pod knjigo se podpisujeta Špela Kuhar in Robert Potokar (Ustanova Fundacija Piranesi). V kategoriji umetniške monografije in fotomonografije ter bibliofilske izdaje pa je bil nagrajen Žare Kerin za delo Zemlja - morje: Okusi iz Slovenije avtorja Janeza Bratovža.

"Slovenski jezik bi težko preživel brez knjige, narod pa brez nje. Knjižni sejem ima gopospodarsko funkcijo, pomemben pa je tudi kot kulturna manifestacija, namenjen je pregledu narodnega duha in potrjuje našo narodno zavest."
France Bučar

V znamenju Valvasorja in francoskih šansonov
Slavnostni govornik večera je bil France Bučar, ki je med drugim opozoril, da bi slovenski jezik težko preživel brez knjige, narod pa brez nje. Kot je poudaril predsednik Upravnega odbora Zbornice založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije Mitja Zupančič, knjižni sejem že dolgo ni več namenjen le prodaji knjig, ampak ponuja tudi kulturne in izobraževalne dogodke ter številne druge prireditve. Akademik Matjaž Kmecl je mestu Ljubljana daroval grafično zbirko Janeza Vajkarda Valvasorja, župan Zoran Janković pa pa jo je predal v. d. direktorici Mestne knjižnice Ljubljana Jelki Gazvoda. Podelitev sta povezovala Živa Rogelj in Uroš Smolej, glasbeno pa so jo popestrili šansoni Jacquesa Brela v interpretaciji Branka Završana. Občinstvo je nasmejal stand-up komik Perica Jerkovič.

Spoznajte svoje najljubše pisatelje v živo
V sredo bo Cankarjev dom vrata odprl še za vse ljubitelje literature, ki si bodo lahko ogledali knjižni program kar 113 založb. Tudi letošnji program knjižnega sejma sestavlja nekaj stalnic, denimo
- Založniška akademija (predavatelji iz Francije, Španije in ZDA bodo govorili o malih založnikih v digitalnem okolju, njihovih prednostih, o vlogi e-knjig in še čem),
- Debatne kavarne (rdeča nit pogovorov bo letos misel Federica Garcie Lorce, Zeleno, ki te ljubim zeleno) in
- Šolski knjigosled (skupinam šolarjev bo omogočen voden ogled sejma, ki ga bo zaokrožil kulturni program; na izbiro bo devet različnih dogodkov).

V priloženem videoposnetku si oglejte, katere knjige najraje v roke vzame ministrica za kulturo Majda Širca Ravnikar.

Pred dvema letoma je zaživel še Forum za obiskovalce, letošnja novost pa je program Poskusimo besedo, v okviru katerega bo na odprtem odru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma Društvo slovenskih pisateljev pripravilo nastope in predstavilo svoje člane.

Obiskovalci sejma se bodo lahko srečali s Svetlano Makarovič, Andrejem Rozmanom - Rozo, Tonetom Pavčkom, Ervinom Fritzem in Ferijem Lainščkom. Sicer pa so bistvene knjige, te bodo v Cankarjevem domu - vstop nanj je brezplačen - na voljo s sejemskimi popusti. Sejem bo odprt vsak dan od 9.00 do 20.00, zadnji dan (v nedeljo) pa do 18.00.


Pričakujejo silen naval ljudi
Organizatorji – največja med njimi sta Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje knjižnih založnikov in Cankarjev dom - pričakujejo, da bo letošnji knjižni sejem obiskalo več kot 40 tisoč ljudi.
A. J. in M. K.









Majda Širca Ravnikar o knjigah in branju