Terry Pratchett je leta 1994 dobil britansko knjižno nagrado (British Book Award) za najboljšega avtorja znanstvene fantastike in fantazijskih romanov. Pisal je za mladino, najbolj pa je znan po svojih romanih iz serije o Plošči, ki obsega več kot 30 knjig in je prevedena v 20 jezikov. Foto: Reuters
Terry Pratchett je leta 1994 dobil britansko knjižno nagrado (British Book Award) za najboljšega avtorja znanstvene fantastike in fantazijskih romanov. Pisal je za mladino, najbolj pa je znan po svojih romanih iz serije o Plošči, ki obsega več kot 30 knjig in je prevedena v 20 jezikov. Foto: Reuters
The Shepherd's Crown
The Shepherd's Crown bo peti roman v seriji, ki se vrti okrog čarovnice Tiffany Aching, v Veliki Britaniji pa izide 10. septembra letos.

Avtor več kot 70 knjig, ki so bile prevedene v 36 jezikov, se je v zadnjih letih boril z obliko alzheimerjeve bolezni in ji marca letos tudi podlegel. Prattchet je resnično pisal skoraj do samega konca: svoj poslednji roman, še enega iz serije o Plošči, je - s pomočjo tehnologije za prepoznavanje glasu - dokončal lani poleti, preden je bolezen napredovala do zadnjega stadija.

Rhianna, ki je prav tako pisateljica ter avtorica stripov in videoiger, je prejšnji teden nekemu oboževalcu potrdila, da bo naslednja Prattchetova knjiga, The Shepherd’s Crown, v kateri nastopa najstniška čarovnica Tiffany Aching, obenem tudi nepreklicno zanji roman o Plošči. Na vprašanje, ali dopušča možnost, da bi knjige naprej pisala ona sama, je odgovorila precej nedvoumno. "Ne. Sodelovala bom pri nastajanju adaptacij, spin-offov, morda sorodnih projektov, knjige pa so bile za očeta svete," je tvitnila. "To je to. Discworld je njegova zapuščina. Jaz si bom ustvarila lastno."

Dodala je še: "Naj ponovim - ne, ne nameravam pisati novih romanov o Plošči, pa tudi ne odstopiti avtorskih pravic, da bi jih pisal kdo drug."

Ne bomo šli po sledi romanov o Bondu
Na komentar nekega tviteraša, ki je bil navdušen nad njeno odločitvijo, češ da "je naveličan reciklaž izpod prstov slabših pisateljev, kajti nihče ne more nadomestiti izvirnika in najboljšega," je Pratchettova pripomnila, da se ji "komentar o slabših pisateljih zdi zelo primeren". "Čeprav, če smo pošteni, večina pisateljev je slabša v primerjavi z očkom."

The Shepherd’s Crown, ki bo izšel na začetku septembra, bo 41. roman o Plošči. Poleg tega, da v njej nastopa že znani lik Tiffany (in očitno tudi majhne vile), ni o zgodbi znanega še ničesar. Pred tem, že 18. junija, pa izide tudi The Long Utopia, četrti roman v znanstvenofantastični seriji, ki jo je Pratchett pisal skupaj s Stephenom Baxterjem.

Orjaška želva, štirje sloni in plošča
Orjaška želva, na njenem neravnem hrbtu ravnotežje lovijo štirje veliki sloni, ki jim na hrbtih labilno počiva plošča, po kateri vandrajo bolj ali manj nenavadna bitja - to je osnovni recept, po katerem je Pratchett spisal več kot 30 romanov o Plošči. Podobno kot okoli romanov o Harryju Potterju ali okoli trilogije Gospodar prstanov se je tudi okoli romanov Terryja Pratchetta zbrala silna legija oboževalcev. Pratchettovo pisanje od drugih loči predvsem pripenjanje zgodbe na resnične dogodke. Knjige so polne kulturnih referenc in tako v nekaterih knjigah najdemo junake, ki so parafraza na primer Leonarda da Vincija ali Džingis Kana.