Roman Razpad je izšel v več kot 50 jezikih in bil prodan v več kot 10 milijonih izvodov. Foto: Reuters
Roman Razpad je izšel v več kot 50 jezikih in bil prodan v več kot 10 milijonih izvodov. Foto: Reuters
Chinua Achebe
Achebejeva literatura je, tako stroka, "izvirna sinteza psihološkega romana, joyceovskega toka zavesti in postmodernističnega lomljenja sosledja". Foto: Reuters

Achebe, ki je umrl v bolnišnici v Bostonu v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer je deloval kot predavatelj, se je v antologijo svetovne književnosti vpisal predvsem z romanom Razpad iz leta 1958, ki je v slovenščini nazadnje izšel leta 2007, pri založbi *cf.
V romanu Razpad se je Achebe ukvarjal z vsemi temami, ki jih je pozneje prevzela bogato razvejana afriška književnost: vprašanja kolonializma in predkolonialnega obdobja, modernizem/tradicija, nove/stare vrednote, "tribalnost", večženstvo, rituali ... Mimogrede, naslov za roman si je izposodil pri verzu WB Yeatsa, "Things fall apart; the centre cannot hold."
Achebe je bil velik kritik korupcije in vlade v Nigeriji. Med nigerijsko državljansko vojno med letoma 1967 in 1970, v kateri je bilo ubitih okrog milijon ljudi, je močno podpiral Biafro. Dogajanje je opisal v knjigi spominov, ki je pod naslovom There Was A Country: A Personal History of Biafra (Bila je dežela: Osebna zgodovina Biafre) izšla lani. Nelson Mandela je nekoč izjavil, da je Achebe "Afriko pripeljal preostalemu svetu" ter ga opisal kot pisatelja, "ob katerem izginejo zaporniške rešetke".

Pokončna etična drža
Leta 2011 je pisatelj odklonil eno najvišjih državnih nagrad, ki mu jo je želela podeliti nigerijska vlada. Zadnja leta je živel v ZDA, kjer je predaval na več univerzah. Leta 1990 se je poškodoval v prometni nesreči; nesreča ga je priklenila na invalidski voziček.

Južnoafriška pisateljica in nobelovka Nadine Gordimer je Achebeja leta 2007 označila za očeta moderne afriške literature. Tedaj je bila članica žirije, ki mu je podelila nagrado man booker.
V slovenščini sta poleg že omenjenega romana izšla še Achebejeva romana Mravljišča v savani in Božja puščica.