Glavni junak Ciril se zaradi čezmernega basanja s sladkarijami znajde na zobozdravnikovem stolu. Foto: Ciril Horjak in Rok Jurič
Glavni junak Ciril se zaradi čezmernega basanja s sladkarijami znajde na zobozdravnikovem stolu. Foto: Ciril Horjak in Rok Jurič
Endodontostrip
Ob asistenci dr. Juriča tako skozi Horjakovo zgodbo v sliki in besedi spoznavamo zob po zob, njegove značilnosti, se seznanimo z zdravljenjem vsakega posameznega zoba, pa korenine, z materiali, ki jih zobozdravniki uporabljajo itd. Foto: Ciril Horjak in Rok Jurič
Endodontostrip
Zobje skratka niso samo orodje, ali pa v nekaterih izjemnih primerih orožje, so nekaj več; zobje so naše bistvo, so nekaj, kar nas označuje. Foto: Ciril Horjak in Rok Jurič
Endodontostrip
Endodontostrip je diplomsko delo striparja Cirila Horjaka. Foto: Ciril Horjak in Rok Jurič

Ko govorimo o orožju, ne govorimo le o živalih ali ugrizih, nekaj, kar je na svoji rami denimo izkusil italijanski nogometni reprezentant Giorgio Chiellini. Toda, da ne bo pomote; zob ni orožje. Lahko pa je svojevrstno orožje strip o zobeh, o zdravljenju zob, o negi zob, ki sta ga ustvarila dr. Rok Jurič in dr. Horowitz alias Ciril Horjak.

Ja, Endodontostrip, kakor se imenuje izviren strokovni strip, "ki mu ni para na svetu", kakor je na zadnji strani zapisal prof. dr. Ljubo Marion, je kot zdravilo, zato ga je treba vzeti v roke. Predvsem pa bi morale biti z njim opremljene čakalnice v zobozdravstvenih ordinacijah.

Kaj je Endodonto strip? Gre za diplomsko delo enega največjih slovenskih striparjev Cirila Horjaka. In še več; skupaj z zobozdravnikom dr. Rokom Juričem, zavrta v same korenine zgodovine neznanja o zobeh, eden s svinčnikom, drugi pa z vrtalnikom in drugimi na pogled grozljivimi orodji, kot so apeks lokatorji, pa z gutaperkin šilcem itd., se sprehajata po naši ustni votlini in nam hkrati skozi zabavno zgodbo razširjata znanje o zobeh. In to na povsem neboleč način.

Glavni junak Ciril se zaradi čezmernega basanja s sladkarijami znajde na zobozdravnikovem stolu. Seveda nerad in predvsem prepozno (ko je bolečina že neznosna). Poskusil je seveda že vsa domača zdravila, začenši s šilcem žganja, ki pa se niso prav posebno izkazala. Nasprotno, izkazala so se kot škodljiva. Toda strah pred zobozdravnikom je naredil svoje.

Ciril se je z bolečim zobom in katastrofo v ustih vendarle naslikal v ambulanti dr. Ljudmile Gotar Perko. Sledi potovanje po ustni votlini, od zoba do zoba, vse do korenin in sklenine, do dlesni ... Ciril se tako ne le zdravi, ampak tudi spoznava svoje zobe, se uči in hkrati zaveda, da brez nege zob kmalu ne bo več grizel svojih najljubših sladkarij. Specialist endodont dr. Zdravko Koreninšek mu na neboleč način in prijazno predstavi bistvo endodontije, veje stomatologije, ki se ukvarja z vzroki, preventivo, diagnozo in zdravljenjem bolezni ter poškodb zob in zobne pulpe.

S kakšnimi orodji šarijo po naših ustih?
Ob asistenci dr. Juriča tako skozi Horjakovo zgodbo v sliki in besedi spoznavamo zob po zob, njegove značilnosti, se seznanimo z zdravljenjem vsakega posameznega zoba, pa korenine, z materiali, ki jih zobozdravniki uporabljajo (med drugim izvemo, da so koreninski kanali napolnjeni s smolo gutaperke, ki jo izloča istoimensko azijsko drevo, in da so s to isto smolo izolirali ne le Cirilov koreninski kanal, marveč tudi prvi transatlantski telegrafski kabel, pa da so bile iz te smole narejene prve žogice za golf), spoznamo orodja, s katerimi šarijo po naših ustih, predvsem pa izvemo, kaj vse lahko sami storimo, da bomo čim manjkrat sedli na zobozdravnikov stol.

Zgodba o muzi zobozdravnikov in druge zanimivosti o zobeh
Zobje skratka niso samo orodje, ali pa v nekaterih izjemnih primerih orožje, so nekaj več; zobje so naše bistvo, so nekaj, kar nas označuje. Saj poznate zgodbo Berenice, ameriškega pisatelja Edgarja Allana Poeja, v kateri je glavni lik obseden z zobmi ljubljene ženske? No, če tega niste vedeli, potem boste tudi to izvedeli iz pričujočega stripa. In še marsikaj drugega. Stripovske karikature likov, ki živijo vsak svoje življenje, njihova poslanstva, ki se zrcalijo v zares polni meri, izpričujejo umetniško vrednost, je pa strip tudi zbirka zanimivih dejstev o zobeh. In kot tak malodane obvezno čtivo!

Tadej Čater