V čevlje Sherlocka Holmesa so bolj ali manj uspešno stopili številni igralci. Foto: EPA
V čevlje Sherlocka Holmesa so bolj ali manj uspešno stopili številni igralci. Foto: EPA
Spomenik Sherlocku Holmesu
Oboževalec se poklanja svojemu idolu Holmesu. Foto: EPA

Rokopis kratke zgodbe The Adventure of the Illustrious Client bodo torej hranili Škoti, to pa bi verjetno razveselilo tudi Sherlockovega "očeta" Doyla, ki se je leta 1859 rodil v Edinburgu na Škotskem.

Holmes kot "ljubezenski svetovalec"
The Adventure of the Illustrious Client je ena od 12 kratkih zgodb, ki so leta 1927 izšle v zadnji Doylovi knjigi s prigodami detektiva s kockasto čepico in pipo ter njegovega pomočnika dr. Watsona. Zgodba, ki jo bodo dobili Škoti, je nekoliko nenavadna predvsem zato, ker Holmes v njej ne rešuje zločina ali skrivnosti, ampak le pomaga "spregledati" od ljubezni zaslepljeni ženski.

Ker gre za eno zadnjih od 56 Doylovih zgodb o Holmesu, je njena vrednost izredna, so prepričani poznavalci. Po Doylovi smrti je rokopis hranila njegova hčerka Jean Conan Doyle. Umrla je leta 1997 in dragocenost zapustila nacionalni škotski knjižnici v Edinburgu, kjer pa jo bodo slovesno sprejeli šele ta teden.

Harry Potter v kockasti čepici
Sir Arthur Conan Doyle, ki je doštudiral medicino, je nekaj časa delal kot zdravnik v Portsmouthu in v tamkajšnjem muzeju so se mu nedavno poklonili z obsežno razstavo. "Holmes je bil Harry Potter 19. stoletja," so zapisali na pot razstavi, kjer so bili prvič na ogled predmeti, ki so jih izbrali med več tisoč predmeti, ki so tako ali drugače povezani z Doylom ali njegovim junakom Holmesom. Sherlock je bil namreč - tako kot je danes junak Rowlingove - v "svojih časih" del popularne kulture. In je še danes. Na razstavi je med drugim na ogled tudi pismo ameriškega predsednika Roosevelta, v katerem prosi za sprejem v ameriško društvo prijateljev Sherlocka Holmesa.