Slovenski kulturniki, med njimi Ciril Zlobec (na fotografiji), pred kulturnim praznikom po tradiciji berejo Prešernove pesmi. Foto: RTV SLO
Slovenski kulturniki, med njimi Ciril Zlobec (na fotografiji), pred kulturnim praznikom po tradiciji berejo Prešernove pesmi. Foto: RTV SLO

Na večeru z naslovom Prešeren meni so poezijo največjega slovenskega pesnika interpretirali Dušan Jovanović, Barbara Korun, Primož Čučnik, Katja Perat, Petra Zupančič, Andrej Brvar, Ciril Zlobec in Saša Pavček.

Na prireditvi Prešeren meni - s tematskim podnaslovom Se poezija pesnikov gleda v zrcalu pesmi Prešerna; navdih, slutnja, dialog, lepota - bodo vsak nastopajoči prebral eno Prešernovo pesem in eno ali dve avtorski, ki sta tematsko povezani s pesmijo velikega poeta, je povedala Nina Kokelj iz društva pisateljev.

Avtorje in njihovo literarno ustvarjanje je na prireditvi predstavila Stritarjeva nagrajenka Ana Geršak, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel Matjaž Pikalo.

Letošnje praznovanje kulturnega praznika bo deloma zaznamovano z nestrinjanjem kulturnikov z ukinitvijo samostojnega ministrstva za kulturo. DSP je nedavno ustanovil Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), ki, kot pravijo v društvu, ni nastal iz protesta proti ukinitvi neke ustanove, pač pa iz nasprotovanja ukinitvi simbolnega in vsebinskega prostora, ki predstavlja slovensko kulturo.

V KOKS-u ob torkovi Prešernovi proslavi v CD pozivajo k skupnemu protestnemu dejanju. Zbor udeležencev bo ob 18.30 pred Cankarjevim spomenikom nasproti glavnega vhoda v CD.