Lavreat pravi, da bo nagrado posvetil svojemu vnuku, ki je Šved. Foto: Reuters
Lavreat pravi, da bo nagrado posvetil svojemu vnuku, ki je Šved. Foto: Reuters
Tako obsedeno stanje je v eni od večjih pariških knjigarn zavladalo nekaj minut po razglasitvi nagrade. Bralci so razgrabili izvode najnovejšega Modianovega dela. Foto: Reuters
Kot se to z Nobelovo nagrado rado primeri, je nagrajenec zunaj meja svoje domovine znan le redkim. To odražajo tudi prvi odzivi na Twitterju. Foto: Twitter
Pisatelj je za svoje delo že leta 1978 dobil Goncourtovo nagrado, najvišje francosko literarno priznanje. Foto: Reuters
Nobelov nagrajenec Patrick Modiano

"Zanimalo me bo izvedeti razloge, iz katerih so me izbrali, saj človek nikoli ne more biti svoj lasten bralec," je nagrajenec povedal na tiskovni konferenci po razglasitvi nagrade. "Še posebej zato, ker imam občutek, kot da že 45 let pišem isto knjigo."

Lavreatu sta že čestitala francoski predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls.

"Z Modianom sem govoril po telefonu. Čestital sem mu, on pa mi je s svojo običajno skromnostjo dejal: 'To je nenavadno', bil pa je zelo vesel," je Antoine Gallimard iz francoske založniške hiše Gallimard dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.


Prodaja bo seveda poskočila
Dodelitev Nobelove nagrade Modianu je pri založbi Gallimard, ki je izdala več njegovih del, kakopak povzročila pravo evforijo. "Zelo smo se razveselili novice," je dejala Anne-Solange Noble z založbe, ki se te dni mudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Dodala je, da je Modiano odličen pisec. "Nobelova nagrada je tudi za nas velika čast. Mednarodnim pisateljem, kot je Modiano, prinese še več pozornosti javnosti," je še dejala.

Ponosni vodji države
Hollande je izjavil, da je nagrada priznanje "upoštevanja vrednemu opusu, ki raziskuje subtilnost spomina in zapletenost identitete". Po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa pa je Modiano nagrado prejel zasluženo, "saj je diskreten, tako kot večina njegovega izvrstnega dela". Vsi poznajo njegove knjige in vsak je katero od njih tudi že prebral, je komentiral.

Modiana je Kraljeva švedska akademija nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", kot je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Nocoj lahko v Literarnem večeru - na prvem programu Radia Slovenija se začne ob 21.05 - prisluhnete odlomku iz Modianovega dela Ulica temnih prodajaln. Oddajo je pripravila Tadeja Krečič Scholten.


Kot je še dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". "Piše majhne, kratke, zelo elegantne stavke. Načeloma se znova in znova vrača k istim tematikam, preprosto zato, ker se teh vprašanj ne da izčrpati." Modiana je označil za "neke vrste Prousta našega časa".

Prestižno nagrado bodo Modianu podelili 10. decembra v Stockholmu, na dan, ko je leta 1896 umrl Alfred Nobel, po katerem je nagrada poimenovana. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (870.000 evrov).

Nobelov nagrajenec Patrick Modiano