Solzice Prežihovega Voranca. Foto:
Solzice Prežihovega Voranca. Foto:

V njej je o umetniški poti koroškega ustvarjalca in njegovem sodelovanju v družbenem življenju pisal slavist, pisatelj, urednik in prevajalec Drago Druškovič. Ta je delo gradil postopoma, od enega Vorančevega dela do drugega, ob tem pa predstavlja tudi njegova številna potovanja po Evropi, med katerimi se še posebej izkaže njegova navezanost na domovino. Delo o Prežihovem Vorancu sta izdala Slovenska prosvetna zveza iz Celovca in Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane.

Deček s solzicami
Lovro Kuhar se je rodil leta 1893, a večina ga pozna pod imenom Prežihov Voranc. V spomin Slovencev se je zapisal s Solzicami, v katerih med drugim opisuje, kako se je kljub strahu podal v Pekel po solzice, da bi jih dal mami. Dobro znana so tudi druga njegova dela, kot so Samorastniki, Požganica, Boj na požiralniku in Levi devžej, manj pa ga širša javnost pozna tudi kot politika.

Človek, čigar pot so zaznamovali koroški Slovenci
Drago Druškovič se je posvetil tudi temu vidiku življenja enega najbolj znanih Korošcev. Z vprašanjem koroških Slovencev se Druškovič ukvarja že velik del svoje delovne poti, ki ga je za več kot dvajstet let odpeljala tudi na Inštitut za narodnostna vprašanja. Svoja razmišljanja in ugotovitve je zapisal v številnih strokovnih člankih in samostojnih publikacijah, svojo bolj umetniško plat pa je odkril v petih knjigah črtic in novel; njegova so tako dela Zibelka, Zato, Krokiji, Pomnenja in Telemahova iskanja.