Nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko podeljujejo od leta 1993. Najprej sta jo podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, leta 1998 pa je organizacijo, zagotavljanje sredstev ter imenovanje in usklajevanje dela žirije prevzel Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga leta 1998 ustanovili založbi Nova revija in Mihelač. Foto: RTV SLO
Nagrado Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko podeljujejo od leta 1993. Najprej sta jo podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, leta 1998 pa je organizacijo, zagotavljanje sredstev ter imenovanje in usklajevanje dela žirije prevzel Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga leta 1998 ustanovili založbi Nova revija in Mihelač. Foto: RTV SLO
Andrej Medved
Andrej Medved, ki je letos za Rožančevo nagrado letos nominiran tretjič, je ob ponovni nominaciji povedal, da je v svojih esejih privrženec bartolskega eseja, ki ga najbolj ceni in ki je tudi presegel Montaigneov esej, ki je v svojem času veljal za vzorec esejistike. Sam tudi meni, da je doslej morda uresničil le od dva do tri odstotke svojega potenciala, saj ima še ogromno idej, sicer pa bo samo v oktobru izšlo osem njegovih knjig. Foto: BoBo

Predsednik žirije Edvard Kovač je na tiskovni konferenci ob predstavitvi letošnjih nominirancev povedal, da je za področje esejistike na Slovenskem mogoče na eni strani reči, da je tistih pravih, izjemnih esejev, ki bi združevali veliko miselno prodornost, tudi ozadje znanstvenega raziskovanja, s to literarno obliko, malo, na drugi strani pa je mogoče videti, da se čedalje več strokovnjakov odpira k esejistiki, saj s to literarno potjo neka misel ali dognanje dobi širše obzorje in novo svežino.

Nagrajenec bo znan v sredo
Žirija, v kateri so bili poleg Kovača še Jelka Ciglenečki, Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič, je letos obravnavala najprej 17 knjig, a jih je pet izločila in se resneje posvetila 12 knjigam. Letošnji izbor nominirancev je po besedah Pogačnikove morda usmerjen k zahtevnejšemu bralcu in manj k esejistiki, ki bi bila bolj berljiva za širše občinstvo, vendar so člani žirije, kot je dejala, menili, da ne morejo prezreti teh "odličnih in bolj poglobljenih analiz".

V sklopu Tedna Marjana Rožanca bodo položili venec na Rožančevi domačiji v Volčjem Gradu, sledil bo literarni večer v knjižnici Komen, posvečen spominu na Marjana Rožanca. Osrednji gost bo lanski dobitnik Rožančeve nagrade Peter Kovačič Peršin. V sredo bo ob 19. uri v kulturnem centru Španski borci literarni večer z nominiranci za nagrado Marjana Rožanca, sledila bo razglasitev nagrajenca. Nagrado bodo dobitniku izročili v soboto, 24. septembra, na Trubarjevi domačiji na Raščici.

In Rožančevi nominiranci so …
Aleš Berger
je nominiran za knjigo Omara v kleti, v kateri gre po prepričanju žirije v resnici za eseje, ne le memoare, saj je v besedilih dovolj refleksije in poudarka na "literarnosti" in na slogu, ne na "veridičnosti", čeprav te seveda nikakor ne gre postavljati pod vprašaj.

Peter Kolšek je nominiran s knjigo Vaserkeber in druge zgodbe. Kot je zapisano v utemeljitvi nominacije, "z ironijo začinjena, duhovita in stilistično izbrušena krajša besedila Petra Kolška pripadajo klasičnima novinarskima žanroma, komentarju in kolumni". Rdeča nit, ki jih povezuje v knjigo, so teme Slovenije in Slovencev v različnih aktualnih in aktualističnih legah, ki jih prefrigano označuje izraz "dogodbe".

Miklavž Komelj v svojih esejih, ki so zbrani pod naslovom Nujnost poezije, po prepričanju žirije niti ne poskuša skriti izzivalnosti svoje poezije, ampak ta svoj slog hoteno izpostavlja, zato v svoje esejistične zapise dosledno vnaša načelo paradoksa.

Andrej Medved je za Rožančevo nagrado letos nominiran že tretjič. Njegova knjiga Pictura poesis prinaša vrsto esejev o osrednjih slovenskih slikarjih in kiparjih druge polovice 20. stoletja. Besedila po prepričanju žirije izražajo Medvedov pretanjen posluh za obliko in vsebino likovnih umetnin.

Ivo Svetina pa je nominiran s knjigo Med smislom in nesmislom, "naborom spisov o poeziji, ki jih ni napisal literarni kritik, temveč pesnik, in sicer eden naših najboljših", piše v utemeljitvi.