Filmsko obarvana noč se bo odvila v dvoranah Art kino mreže, Slovenski kinoteki v Ljubljani, v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem pa prvič tudi v gledališču Miela v Trstu.

Borbike (r. Nika Jurman). Foto: Nika Jurman
Borbike (r. Nika Jurman). Foto: Nika Jurman

Filmi letošnjega dogodka so razporejeni v tri programske sklope: Kratki za najmlajše, Kratki filmi za najdaljšo noč in nagrajenci festivala FeKK.

V programu Kratki za najmlajše bodo na ogled štirje animirani kratki filmi: Mišja hiša (Timon Leder, Slovenija), Pet minut do morja (Natalija Mirzojan, Rusija), Maček Muri: Tekma (Jernej Žmitek, Slovenija) in Pesem kitov (Žoel Kastelic, Slovenija).

Izbor Kratki filmi za najdaljšo noč so organizatorji pripravili v sodelovanju z različnimi slovenskimi filmskimi festivali in vključuje kratkometražne nagrajence z lanskega festivala Liffe, letošnjega festivala FeKK, iz kratkometražne sekcije Prvi poleti čezmejnega festivala Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, nagrajeno animacijo s Festivala slovenskega filma ter dva filma po izboru kinootoške sekcije Video na plaži in festivala animiranega filma Animateka.

Noč kratkih filmov po dvoranah Art kino mreže v Sloveniji

Sklop prinaša na ogled animirani film Borbike (Nika Jurman, Slovenija), dokumentarni film Škatla (Tomaž Pavkovič, Slovenija), animirani film Hobotnica banana mišmaš (Milanka Fabjančič, Slovenija), igrani film Kalitev (Ivana Vogrinc Vidali, Slovenija, Češka) in animirani film Sierra (Sander Joon, Estonija).

Programa animacij za otroke in družine ter izbora kratkometražcev za odrasle, ki so zaznamovali letošnje leto, bosta na sporedu Kina Črnomelj, Kina Delavski dom v Trbovljah, Kinogledališča v Tolminu, Kina Velenje, Kulturnega doma v Cerknici, Kulturnega doma v Novi Gorici, Linhartove dvorane v Radovljici, Mestnega kina Domžale, Mestnega kina Ptuj in Kina Vrhnika. V Filmskem gledališču v Idriji bodo s programom slovenskih animacij tokratno Noč kratkih filmov namenili predvsem najmlajšim gledalcem.

Maček Muri: Tekma (r.: Jernej Žmitek). Foto: Animafest
Maček Muri: Tekma (r.: Jernej Žmitek). Foto: Animafest

Gledališče Miela v Trstu ponuja na ogled izbor filmov za odraslo občinstvo z italijanskimi podnapisi. Tržaškemu dogodku se s svojim zmagovalnim filmom pridružuje mednarodni filmski festival ShorTS iz Trsta, obenem pa je umeščen tudi v uradni program Evropske prestolnice Kulture GO! 2025.

V Slovenski kinoteki v Ljubljani bosta na ogled dva sklopa nagrajenih filmov letošnjega festivala kratkega filma FeKK. Pobudnika in glavna soorganizatorja vseslovenskega in od letos tudi čezmejnega dogodka sta festival Kino Otok - Isola Cinema s kratkometražno sekcijo Video na plaži in festival kratkega filma FeKK.