Do konca meseca se bo v okviru praznika v zamejstvu in po svetu zvrstilo več dogodkov.

Večina dogodkov ob slovenskem kulturnem prazniku se zgosti 8. februarja, ko se spominjamo smrti Franceta Prešerna. Foto: Arhiv NUK
Večina dogodkov ob slovenskem kulturnem prazniku se zgosti 8. februarja, ko se spominjamo smrti Franceta Prešerna. Foto: Arhiv NUK

V Peterlinovi dvorani v Trstu bo Založba Mladika jutri, torej dan slovenskega kulturnega praznika, razglasila in podelila nagrade nagrajencem 52. literarnega natečaja revije Mladika. Častni gost in govornik bo pesnik in pisatelj, Prešernov nagrajenec Miroslav Košuta. V ponedeljek, 12. februarja, pa bo prav tako v Peterlinovi dvorani zvečer Prešernova proslava, kjer bodo odkrili doprsni kip Alojza Rebule, ki jo pripravljata Slovenska prosveta in Društvo slovenskih izobražencev.

Slovesno je bilo že v preteklih dneh. V ponedeljek so v sklopu Slo(ve) Ronke – Odsev identitet v občinskem avditoriju v Kulturnem domu odprli fotografsko razstavo Žarišča slovenske kulture Marka Vogriča. Razstavo prirejata Fotoklub Skupina75 in Slovensko jezikovno okence občine Ronke.

V Avstriji bo osrednja slovenska koroška prireditev ob Prešernovem dnevu jutri v dvorani Interkulturnega prireditvenega centra iKult v Celovcu. Proslavo so naslovili Kultura, draga si mi ...

Na Hrvaškem bo jutri prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku potekala na Reki v Hrvaškem kulturnem domu, kjer bo dramska skupina iz Štandreža pri Gorici v Italiji v slovenskem jeziku uprizorila komedijo Pamela Carla Goldonija. Dogodek prirejata Svet slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije in mesta Reka ter Slovensko kulturno društvo Oljka iz Poreča.

Na Madžarskem bo jutrišnja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku potekala v Slovenskem domu v Monoštru. Prirejata jo Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava.

Prešernov dan bodo z raznovrstnim programom proslavili tudi med Slovenci v  zamejstvu in izseljenstvu. Foto: dLib
Prešernov dan bodo z raznovrstnim programom proslavili tudi med Slovenci v zamejstvu in izseljenstvu. Foto: dLib

Potekalo je že praznovanje slovenskega kulturnega praznika v Luksemburgu. V Kulturnem centru Drescherhaus so v torek dogodek posvetili slovenskemu pesniku Srečku Kosovelu. Pripravilo ga je Slovensko društvo v Luksemburgu - Slolux v sodelovanju z društvom d'Breck.
V Bosni in Hercegovini so slovenski kulturni praznik v Banjaluki v torek proslavili s koncertom violončelistke Lidije Paulin. Dogodek je pripravilo Društvo Slovencev Republike Srbske Triglav Banjaluka. V Srbiji bodo 8. februarja v Beogradu predstavili deveto številko časopisa Slovenika: časopisa za kulturo, znanost in izobraževanje, ki jo pripravlja Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji.

V Nemčiji bo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku potekala 24. februarja v Ingolstadtu. Pripravlja jo Slovensko kulturno in prosvetno društvo Lastovka Ingolstadt. V ZDA pa bo proslava ob Prešernovem dnevu s slovenskim džezom, poezijo in razstavo del slovenskega likovnega umetnika Gregorja Peruška 8. februarja v Slovenskem narodnem domu in dvorcu v Clevelandu, pripravlja pa jo Clevelandsko kurentovanje.