Foto: EPA
Foto: EPA

Odlikovanje mu je na francoskem veleposlaništvu v Rimu na začetku tedna izročil francoski veleposlanik v Italiji Martin Briens. Ob tem je spomnil na Mozarta, Verdija, Wagnerja, Cherubinija in številne druge skladatelje, ki so navdihnili Mutija. Spomnil je tudi, da se je maestro rodil v Neaplju, eni od prestolnic evropske in svetovne glasbe. Sprehodil se je tudi po dolgem delovanju dirigenta – v Maggio Musicale Fiorentino, Londonski filharmoniji, na čelu filadelfijskega orkestra, Teatra alla Scala in čikaškega simfoničnega orkestra. Omenil tudi Mutijevo večdesetletno prisotnost na Salzburškem festivalu.

Na slovesnosti se je Briens poklonil tudi maestrovim človeškim in umetniškim vidikom, kot je njegova zavezanost mladim z ustanovitvijo Mladinskega orkestra Cherubini in Italijanske operne akademije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vrnitev v Scalo
V milanski Scali je sicer občinstvo pretekli konec tedna proslavilo dirigentovo vrnitev v to operno hišo v okviru evropske turneje s čikaškim simfoničnim orkestrom. Muti je po skoraj 20 letih glasbenega vodenja Scalo zapustil leta 2005 zaradi spora s takratnim direktorjem Carlom Fontano. Do leta 2017 v tej operni hiši tudi ni več dirigiral, januarja 2017 pa se je nato v Scalo vrnil z dvema koncertoma s svojim čikaškim simfoničnim orkestrom. Nazadnje je Muti v Scali nastopil maja 2021 z Dunajskimi filharmoniki. To se je zgodilo točno 75 let po koncertu ob ponovnem odprtju gledališča pod vodstvom legendarnega dirigenta Artura Toscaninija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Rekorder novoletnega koncerta
Na začetku januarja so Dunajski filharmoniki sporočili, da bo Muti vodil novoletni koncert v dunajskem Musikvereinu. S tem bo Muti postal največkrat angažiran dirigent novoletnega koncerta po legendarnem obdobju z Lorinom Maazelom. Novoletni koncert Muti je prvič vodil leta 1993, s filharmoniki pa nastopil tudi v letih 1997, 2000, 2004, 2018 in nazadnje 1. januarja 2021.

Muti je vodil vrhunske orkestre in velike operne hiše, veliko časa pa je preživel tudi v Združenih državah Amerike, kjer je od leta 2010 glasbeni direktor simfoničnega orkestra iz Čikaga. Preden je postal direktor čikaških simfonikov, je služboval v Firencah, Londonu, Filadelfiji, Milanu in Salzburgu.