Lav Diaz odhaja iz Benetk v spremstvu zlatega leva. Foto: Reuters
Lav Diaz odhaja iz Benetk v spremstvu zlatega leva. Foto: Reuters
Tom Ford
Veliko nagrado žirije je letos dobil ameriški triler Nocturnal Animals režiserja Toma Forda, sicer priznanega modnega oblikovalca, ki je pred sedmimi leti režiral svoj celovečerni prvenec Single Man. Foto: EPA
Ala Eddine Slim
Prejemnik leva prihodnosti s svojo ekipo: tunizijski režiser Ala Edine Slim (desno), leva mu je prinesel film Aher vahed fina (The Last of Us). Foto: EPA
Marcelo Martinessi
Med kratkimi filmi je zmagala paragvajska koprodukcija La Voz Perdida Marcela Martinessija. Foto: EPA

Srebrnega leva za najboljšega režiserja je odnesel Andrej Končalovski, za najboljšega igralca in igralko pa sta bila nagrajena Oscar Martinez in Emma Stone. Veliko nagrado žirije je dobil ameriški triler Nocturnal animals (Nočne živali), pod katerega se je podpisal Tom Ford, leva prihodnosti pa je dobil tunizijski režiser Ala Eddine Slim za film Aher vahed fina (The Last of Us).

Zlatega leva za življenjsko delo sta tokrat prejela francoski igralec Jean-Paul Belmondo in poljski režiser Jerzy Skolimowski. Dva kipca za življenjsko delo so tokrat podelili prvič, odslej pa ju bodo vsako leto podeljevali igralcu ali igralki oziroma režiserju ali producentu.

Devetčlanski mednarodni žiriji je predsedoval britanski režiser Sam Mendes, ki je razglasil zmagovalca tokratnega najstarejšega filmskega festivala na svetu.

Na festivalu zmagal "nefestivalski" film
Lav Diaz, s polnim imenom Lavrente Indico Diaz, je neodvisni filipinski filmar, ki je dejaven od devetdesetih let minulega stoletja. V tem času je za svoje ustvarjanje požel že kar nekaj mednarodnih nagrad, najbolj znan pa je njegov film Evolution of a Filipino Family iz leta 2004, ki se ponaša z dolžino skoraj šeststo minut in tako sodi med najdaljše filme vseh časov.

Zmagovalni film Ženska, ki je odšla, je po besedah njegovega avtorja "film, ki ni bil ustvarjen za festivale", in ga je navdahnila kratka zgodba Leva Tolstoja, naslovljena Bog vidi resnico, vendar je ne odkrije takoj. Skoraj štiri ure trajajoča drama, posneta v črno-beli tehniki, pripoveduje o ženski, ki se - potem ko je bila po krivici zaprta 30 let - poskuša vrniti v svoje življenje.

Iz mode nadvse uspešno tudi v film
Tom Ford
, sicer priznan modni oblikovalec, ki je pred sedmimi leti režiral svoj celovečerni prvenec Single Man, je odnesel veliko nagrado žirije za triler Nocturnal animals. Pod film se podpisuje kot scenarist in režiser, v njem pa igrata Amy Adams in Jake Gyllenhaal. Ford v tem svojem najnovejšem filmu raziskuje tanko črto med ljubeznijo in krutostjo, maščevanjem in odrešitvijo.

Srebrni lev ter moška in ženska vloga
Srebrnega leva za najboljšega režiserja je prejel torej ruski režiser Andrej Končalovski za film Rai (Raj), ki spremlja tri posameznike, katerih poti se prekrižajo sredi vojnega opustošenja. Argentinec Oscar Martinez je nagrado za najboljšega igralca prejel za upodobitev ciničnega pisatelja in dobitnika Nobelove nagrade v komediji El ciudadano ilustre (The Distinguished Citizen) režiserjev Mariana Cohna in Gastona Duprata. Med igralkami pa je slavila Emma Stone za vlogo zaljubljene igralke v ameriškem muzikalu La La Land, ki ga je režiral Damien Chazelle, in v katerem je ob njej nastopil Ryan Gosling.

V sekciji Obzorja tudi film slovenske režiserke
V tekmovalni sekciji Obzorja, ki predstavlja nove smernice v svetovni produkciji, je bil za najboljši film izbran italijansko-francoski dokumentarec Liberami Federice Di Giacomo, med kratkimi filmi pa je zmagala paragvajska koprodukcija La Voz Perdida Marcela Martinessija.

V to tekmovalno sekcijo se je uvrstila tudi slovenska režiserka Sara Kern s filmom Srečno, Orlo!, ki je slovensko-hrvaška-avstrijska koprodukcija, v kateri poleg drugih igrata Primož Pirnat in Nina Ivanišin. Slovenski producent je Cvinger Film, ki ga vodi Rok Biček, film pa je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC).

Na lanski Mostri je za najboljši film obveljal venezuelski Od daleč režiserja Lorenza Vigasa. Letošnji podelitvi nagrad je kot zaključni film sledila projekcija predelave vesterna Sedem veličastnih, ki ga je režiral Antoine Fuqua, v njem pa so igrajo Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio in drugi.