Doprsni kip Nefretete, egipčanske kraljice, glavne žene faraona Ehnatona.  Njeno ime pomeni Lepotica, ki prihaja. Njen kip je na ogled v Neues Museumu v Berlinu. Foto: EPA
Doprsni kip Nefretete, egipčanske kraljice, glavne žene faraona Ehnatona. Njeno ime pomeni Lepotica, ki prihaja. Njen kip je na ogled v Neues Museumu v Berlinu. Foto: EPA

oz. poleg nje.

Tutankamonovo grobnico so v Dolini kraljev v Egiptu našli leta 1922, zdaj pa so nova raziskovanja pokazala, da je mogoče, da na zahodni strani obstaja dvoje vrat, ki vodijo v dve grobnici, in ena izmed njiju bi lahko bila grobnica Nefretete. Tako je vsaj prepričan arheolog z univerze v Arizoni Nicholas Reeves, poroča BBC.

Do novih odkritij so se strokovnjaki dokopali lani, potem ko so španske strokovnjake iz Factum Arte pozvali, naj naredijo natančne skene Tutankamonove grobnice. Z njihovo pomočjo so potem pripravili faksimile grobnice blizu prvotne Doline kraljev v Luksorju. Ob natančnem pregledu je Reeves odkril znake, ki kažejo na možen obstoj dveh vrat. "Vse od tedaj preverjam informacije, iščem namige, da tisto, kar mislim, da sem videl, dejansko ni tam," je dejal Reeves. "Toda bolj kot sem gledal, več informacij sem našel, ki potrjujejo, da dejansko vidim nekaj zelo realnega," je še dejal.

Tloris Tutankamonove grobnice pri arheologih že nekaj časa sproža pereča vprašanja, predvsem jih bega, zakaj je njegova grobnica manjša od grobnic drugih kraljev. Reeves meni, da več podrobnosti oblike grobnica nakazuje, da je bila zasnovana kot grobnica za kraljico, in ne za kralja. "Če se motim, se motim. Toda če imam prav, potem to spremeni vse. Svet bo postal veliko zanimivejši kraj, vsaj za egiptologe," meni ameriški arheolog.

Tutankamonovo grobnico je leta 1922 našel angleški arheolog Howard Carter. Leto pozneje so grobnico odprli in našli osupljivo najdbo: to je bila najbolje ohranjena grobnica, v kateri je bilo blizu 2000 predmetov. Arheologi so potrebovali devet let, da so jih vse popisali in naredili katalog. Če bi torej v grobnici našli še kakšne druge predmete, bi to pomenilo res izjemno odkritje.

Egiptovske oblasti in Factum Arte se doslej na Reevesove navedbe še niso odzvali.

Glede njenega groba pa tudi same smrti se je v preteklosti pojavilo več različnih teorij. Nekaj časa so domnevali, da so njeni ostanki ena izmed dveh ženskih mumij (poimenovali so ju Starejša dama in Mlajša dama), ki ju je arheolog Victor Loret leta 1898 našel v grobnici KV35 v Dolini kraljev, kar pa je DNK-analiza leta 2010 zavrnila. Izkazalo se je, da je Starejša dama mama kralja Ehnatona, za Mlajšo damo pa so arheologi mnenja, da bi lahko bila Tutankamonova biološka mama, sicer hči Amenhotepa III. in kraljice Tije.

Pred leti so se sicer pojavile domneve, da je ravno Nefreteta Tutankamonova mati. Znano je sicer, da sta imela z Ehnatonom šest hčera.