Ekipa ustvarjalcev je dober mesec po prvi zlati roli, prejela še drugo. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa ustvarjalcev je dober mesec po prvi zlati roli, prejela še drugo. Foto: MMC RTV SLO
Čefurji raus!
Prvo zlato rolo so ustvarjalci prejeli dva tedna po prihodu filma v kinodvorane. Foto: MMC RTV SLO
Čefurji raus!
Poseben pečat filmu so dali štirje mladi igralci v osrednjih vlogah. Marko je Benjamin Krnetić, Aco Dino Hajderović, Dejan je Jernej Kogovšek in Adi Ivan Pašalić. Foto: MMC RTV SLO
Čefurji raus!
Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila vse leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji in visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, njen avtor, Goran Vojnović, pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski film tako nadaljuje uspehe po kinodvoranah. Podobno kot grenko-sladka komedija Gorana Vojnovića je svojo drugo rolo prejela ekipa ustvarjalcev nadaljevanja mladinske komedije Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje 2. V začetku meseca pa je svojo prvo zlato rolo prejel prvenec Roka Bička Razredni sovražnik.

"To samo dokazuje, da je celotna filmska iniciativa, ko se je borila za slovenski film, imela za sabo tudi argumente. Gledalci so z veseljem sprejeli različne filme - govorimo o treh zelo različnih filmih. In vsi, ki so bili trenutno v kinih, so bili zelo lepo sprejeti. Slovenski filmarji imamo kaj ponuditi. Težko, da bomo vsi všeč vsem. To je nemogoče. Ampak mislim, da je naša želja enaka gledalčevi: da imajo različne filme in se potem lahko odločijo, katerega bodo šli gledat. Za vsakega nekaj," je v pogovoru za MMC uspeh filmov komentiral režiser in scenarist Goran Vojnović.

A uspeh slovenskega filma, kakršnega so dosegli omenjeni trije filmi, bo prihodnje leto težko ponoviti. "Prihodnje leto bo veliko manj filmov in bo tudi izbira manjša, ampak si želim, da bodo tudi tisti filmi, ki bodo prišli v kinodvorane, dosegli ali pa celo presegli uspeh, ki so ga zdaj imeli ti trije filmi."

"Magična" številka za ustvarjalce
Film Čefurji raus! tako dober mesec po prejemu prve zlate role še naprej privablja v kinodvorane. Že pred samim prihodom filma na velika platna se je govorilo o še višjih številkah pričakovanega obiska. "Preden smo šli s filmom v kino, sva se pogovarjala s producentom Boštjanom Ikovicem, da bi bilo super, če bi nam uspelo doseči mejo 50.000 gledalcev. Glede na razmere, ki vladajo, se nam je zdelo to magična številka, čeprav so nekateri omenjali 100.000 in 200.000 gledalcev. Izredno sem vesel, da nam je uspelo preseči številko 50.000, in to v relativno kratkem času, saj bo film še nekaj časa na rednem sporedu," je poudaril Vojnović in ocenil številko kot "lep kompliment gledalcev".

Med dozdajšnjimi gledalci filma, ki ga je Vojnović posnel po svoji istoimenski knjižni uspešnici, je največ študentov in starejših gledalcev. Koliko je film vplival na prodajo knjige, ni znano. "Upam, da se je številka povečala. Glede na to, da smo na knjižnem sejmu, se bo verjetno marsikdo spomnil, da še ni prebral knjige, ali jo kupil nekomu, ki mu je film zelo všeč. Verjetno, da se je na račun filma prodala vsaj kakšna knjiga več, natančnega podatka pa ni," je dejal Vojnović.

Ob tem je poudaril, da je zanj zgodba knjige in filma Čefurji raus! končana, saj je povedal vse, kar je želel. "Če pa se bo kdo kdaj odločil, da bi naredil Čefurji raus! drugi del, bom z veseljem prisluhnil - še iz bolj zgodnje mladosti junakov -, toda mene v tej zgodbi ne bo," je bil odločen Vojnović.

Odskočna deska za mlade igralce
Film Čefurji raus!, ki je na spored premierno prišel 3. oktobra, je že prvi konec tedna videlo več kot 13.500 obiskovalcev, le v Ljubljani je v kinodvorane privabil 7.197 gledalcev. Pred tem se je film predstavil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so si vesno za najboljšega stranskega igralca razdelili
Dino Hajderović, Ivan Pašalić in Jernej Kogovšek za vloge t. i. čefurjev Adija, Acota in Dejana.

"Igralci so po prihodu filma v kinodvorane doživljali to, na kar smo jih mi pripravljali. Filmska slava v Sloveniji ne pomeni, da te bodo zasuli z desetimi novimi ponudbami. Vsak se po svoje poskuša znajti. Zelo sem vesel, da je bil Ivan Pašalić končno sprejet na filmsko akademijo v Splitu in študira igro. Benjamin Krnetić končuje igro in je sredi novih projektov. Tudi Dino Hajderović postaja prepoznaven in dobiva manjše vloge ter se počasi prebija. Vsi se zavedajo, da je zelo težko. Četudi so ljudje prepoznali njihov talent, je veliko premalo projektov, da bi jim to omogočilo nemoteno nadaljevanje filmske kariere," je priznal Vojnović v upanju, da se filmske kariere glavnih igralcev ne bodo končale pri filmu Čefurji raus!.

Več kot 50.000 gledalcev uvršča Čefurji raus! blizu deseterice najbolje gledanih slovenskih filmov po letu 1991. Vojnović poudarja, da je to lepa popotnica za film, ki ga bodo januarja začeli predstavljati po Hrvaški, Srbiji ter Bosni in Hercegovini.