Roman Polanski svojega oskarja za najboljšo režijo, ki mu ga je leta 2003 prinesel film Pianist, ni mogel prevzeti osebno, saj je begunec pred roko zakona ‒ v ZDA se ni vrnil vse od leta 1978. Foto: EPA
Roman Polanski svojega oskarja za najboljšo režijo, ki mu ga je leta 2003 prinesel film Pianist, ni mogel prevzeti osebno, saj je begunec pred roko zakona ‒ v ZDA se ni vrnil vse od leta 1978. Foto: EPA

Akademija se je za izključitev Romana Polanskega odločila zaradi dogodkov leta 1977, ko je bil režiser aretiran v ZDA, ker je omamil in posilil takrat 13-letno Samantho Geimer. Upravni odbor akademije je odločitev sprejel na podlagi v decembru 2017 sprejetega pravilnika o vedenju, ki je bil oblikovan neposredno po plazu obtožb, ki so letele na filmskega producenta Harveyja Weinsteina ter njegovi izključitvi iz svojih vrst že v oktobru 2017.

Sorodna novica Primer Polanski: Samantha Geimer na tožilstvo naslovila ostro pismo

Za suspendiranje ali izključitev člana akademije sta potrebni dve tretjini glasov 54-glavnega upravnega odbora. Akademija, ki podeljuje najuglednejše filmske nagrade oskarje, je na isti redni seji ob Polanskem iz svojih vrst izključila tudi Billa Cosbyja, ki je bil malo pred tem obsojen zaradi hude spolne prisile.

Sorodna novica Oskarjevska akademija iz svojih vrst izločila Billa Cosbyja in Romana Polanskega

Akademiji očitana kršitev lastnih pravil
"Gospod Polanski bi moral biti obveščen in imeti na razpolago 10 dni, da predstavi svojo plat zgodbe. To je bil popoln debakl v smislu, da niso sledili niti svojim pravilom ... Vse so skrajšali. Šokantno je, da so tako nepošteni. Poskušali bomo sesti z akademijo in reči: 'Poglejte, fantje, sledite pravilom,'" je lani zapisal režiserjev odvetnik Harland Braun.

Po poročanju Varietyja je Braun te dni na losangeleškega sodnika naslovil zahtevek, naj doseže, da bo filmska akademija obnovila režiserjevo članstvo. Odvetnik pri tem navaja, da je akademija sicer Polanskemu omogočila vložiti prošnjo za vnovično obravnavo, vendar mu ni dala možnosti, da bi bila glede predmeta razprave slišana tudi njegova stran. Odvetnik je izpostavil, da je gre za kršitev pravil akademije.

"Akademija je škodljivo zlorabila diskrecijo, saj ni ravnala v skladu z zakonom, odločitev akademije za izključitev ni podprta z ugotovitvami in ugotovitve akademije niso podprte z dokazi," je zapisal Braun.

Odvetnik Harland Braun. Foto: EPA
Odvetnik Harland Braun. Foto: EPA

"Brez opozorila so ga vrgli ven"
Nadalje navaja, da so bili filmi Romana Polanskega do danes nominirani za 28 oskarjev, pri čemer je osvojil kipec za najboljšega režiserja, ki mu ga je prinesel film Pianist. Film je prav tako osvojil oskarja za najboljši prirejeni scenarij in najboljšega igralca. Akademija se je lani odločila, da Polanskemu ne bo odvzela te lovorike, ki mu jo je namenila 15 let pred izključitvijo.

Harland Braun je v petek za Variety pojasnil še: "Oporekamo jim poštenost njihovega postopka. Brez opozorila so ga vrgli ven, ne da bi mu dali možnost, da bi se odzval. Sploh ni bilo niti obvestila o tem, zakaj. Po 40 letih na isti dan kot [Billa] Cosbyja. Lepo vas prosim."

Akademija stoji za svojimi dejanji
Odzvala se je tudi že akademija, ki je sprva zavrnila komentiranje režiserjeve tožbe. Po svoji tiskovni predstavnici je ta neprofitna organizacija sporočila, da so bili "postopki izključitve gospoda Polanskega pošteni in razumni". "Akademija stoji za svojo odločitvijo kot primerno," še poroča Variety.