Donna Tartt se že dogovarja za filmsko oziroma televizijsko priredbo svojega kritiško opevanega romana The Goldfinch. Foto: EPA
Donna Tartt se že dogovarja za filmsko oziroma televizijsko priredbo svojega kritiško opevanega romana The Goldfinch. Foto: EPA

Zgodbo svojega tretjega romana je pisateljica postavila na današnji Manhattan, pripoveduje pa o 13-letnem Theu, ki med obiskom muzeja preživi bombni napad, v njem pa za vedno izgubi svojo mater. Čudovito napisan roman po besedah žirije (nagrado podeljuje Univerza Columbia) spodbuja k razmisleku in se dotakne srca. Poleg zmagovalnega dela sta se za prestižno priznanje potegovala še The Son avtorja Philipa Meyerja in The Woman Who Lost Her Soul Boba Shacochisa.

Donna Tartt je literarno javnost nase opozorila že s prvencem The Secret History leta 1992, čemur je sledil v primerjavi z udarnim prvim romanom po mnenju nekaterih bralcev medlejši The Little Friend. Tretjo knjigo so nato dočakali šele po desetletju premora. Ob prevzemu nagrade je pisateljica dejala, da je izredno srečna in se čuti počaščena. Edino, kar je obžalovala, je, da na dogodku nista bila prisotna mentorja iz njenih zgodnjih let, Willie Morris in Barry Hannah. "Navdušena bi bila," je dodala.
Knjiga sicer ne potrebuje dodatne publicitete, a poleg pulitzerja bo verjetno prodajo izvodov spodbudila še načrtovana filmska priredba, o kateri so prejšnji mesec poročali ameriški mediji. Pravzaprav še ni povsem jasno, ali bodo posneli film ali tv-serijo, v vsakem primeru pa naj bi nad njo bedeli producenti franšize Igre lakote.
Najboljša biografija o Margaret Fuller
Za dramsko besedilo so na podelitvi pulitzerjev nagradili Annie Baker za The Flick, za poezijo je bil nagrajen Vijay Seshadri z zbirko 3 Sections. Že z drugim pulitzerjem se lahko pohvali ameriški zgodovinar Alan Taylor za delo The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia. V kategoriji stvarne literature so nagradili Dana Fagina za knjigo Toms River: A Story of Science and Salvation, glasbena nagrada pa je šla v roke skladatelju Johnu Lutherju Adamsu za Become Ocean. Med biografijami po presoji žirije izstopa zgodba o ameriški intelektualki Margaret Fuller, ki jo je podpisala Megan Marshall.