Legendarni indijski igralec Om Puri je umrl v 67. letu starosti. Foto: Reuters
Legendarni indijski igralec Om Puri je umrl v 67. letu starosti. Foto: Reuters
false
Leta 2004 je za svoj prispevek k britanskemu filmu prejel tudi red za zasluge britanskega imperija. Foto: EPA

Igralska legenda Om Puri, ki je nastopal tako v mainstream kot umetniških filmih, je zaslovel s svojimi realističnimi nastopi v nizu kultnih uspešnic indijskega filma v 80. letih prejšnjega stoletja. Pojavil se je tudi v številnih britanskih filmih, med drugim v epskem filmu režiserja Richarda Attenborougha Mahatma Gandi, je poročal spletni BBC.

Vsestranski igralec je bil znan po vlogah v indijskem, pakistanskem, britanskem in hollywoodskem filmu. Svetovno slavo je dosegel prav s sodelovanjem v ameriških in britanskih filmih, med drugim v komediji iz leta 1999 Vzhod je vzhodno (East is east), ki govori o pakistanskem migrantu, ki se privaja na življenje v Angliji. Nastopil je tudi v Mestu radosti (City of joy), Ugovoru vesti fundamentalista (The Reluctant Fundamentalist) in pred kratkim v Popotovanju tisočerih okusov (The Hundred-Foot Journey).

Med drugim je nastopal skupaj s hollywoodskimi zvezdami, kot sta Jack Nicholson in Tom Hanks. Leta 2004 je za svoj prispevek k britanskemu filmu prejel tudi red za zasluge britanskega imperija (Order of the British Empire).

Vrhunsko odigrane vloge
Na domači indijski podcelini je bil najbolj znan po svojih vlogah v filmih, ki so pri kritikih poželi hvalospeve, kot so Ardh Satya, Aakrosh, Sadgati, Paar in satirična Jaane Bhi Do Yaaro. Vloge, kot je tista v filmu režiserja Govinda Nihalanija Ardh Satya, kjer Puri igra policista, ki ga šikanira država, so med biseri indijskega filmskega platna, je pojasnil BBC-jev dopisnik Soutik Biswas.

Puri se je pred vsega dvema tednoma na družbenem omrežju Twitter z refleksijo ozrl na svoje življenje in kariero. Zapisal je: "Ne obžalujem prav ničesar. V življenju mi je kar dobro uspelo. Nisem imel konvencionalnega obraza, a sem vseeno uspel, na kar sem ponosen."