100 krat 100 centimetrov veliko platno je za dražbo prispevala Katja Zajec.  Tako kot za vse druge umetnine bo tudi za njeno izklicna cena 30 evrov. Foto: Katja Zajec
100 krat 100 centimetrov veliko platno je za dražbo prispevala Katja Zajec. Tako kot za vse druge umetnine bo tudi za njeno izklicna cena 30 evrov. Foto: Katja Zajec
Petra Varl
Petra Varl v preprostih risbah upodablja povsem običajne ljudi v vsakodnevnih situacijah. Univerzalna tematika medsebojnih odnosov, položaja posameznika v družbi in vpetosti slehernika v kulturne in družbene okvire lastnega okolja je umeščena v sanjski svet na videz nedolžnih figur. Foto: Petra Varl
Žiga Koritnik
Čeprav je javnosti bolj znan kot koncertni fotograf, je Žiga Koritnik za dražbo prispeval tale prizor iz narave. Foto: Žiga Koritnik

V soboto, 21. junija, se bo opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani zgodila prodaja, ki so jo orrganizatorji krstili za Spodobno dražbo. Vabilu Kazazićeve se je odzvalo 52 umetnikov, med njimi številna zveneča imena, ki so za dražbo darovala 71 del. Izklicna cena umetniških del in izdelkov na dražbi bo enotna, in sicer 30 evrov.

Irena Kazazić, ki so jo maja skupaj z drugimi prebivalci Obrenovca na čolnih reševali iz poplavljenega mesta, je namen solidarnostne akcije zgostila v ponovno vzpostavitev nemotenega dela in učenja v Osnovni šoli Jovana Jovanovića -Zmaja v Obrenovcu, ki jo je poplava do te mere uničila, da v njej pouk trenutno ni mogoč.

Narava prekrižala načrte za razstavo
Slikarka je odpotovala v Obrenovec na povabilo tamkajšnjega kulturno-umetniškega društva, v prostorih katerega naj bi postavila razstavo. Naslednjega jutra pa je bila nepričakovano priča naravni katastrofi, ki jo je dodobra občutila tudi na lastni koži. Ko se je pred dvema tednoma vrnila v Ljubljano, je začela organizirati Spodobno dražbo in preko omrežja Facebook k sodelovanu vabiti umetnice in umetnike.

Hiter odziv
»Odziv na vabilo k solidarnostni akciji je bil orjaški, umetnice in umetniki velikih src so bili pripravljeni nemudoma sodelovati, tako da se je vse skupaj začelo odvijati zelo hitro – prvo umetniško delo je bilo pri meni že čez dva dni,« je povedala Irena Kazazić.

Za Spodobno dražbo so umetniška dela in izdelke prispevali Žiga Pilih, Simon Svetlik, Natan Esku, Mankica Kranjec, Maja Krisper, Florideja, Dhyan Dejan Cirkvenčič Kralj, Jule Ja Kantor via Private View by Maja Škerbot, Aleksander Petric, Uroš Krašovec, Tadej Vaukman, Sašo Vrabič, Rone84, Miranda Rumina, Matjaž Stražar, Matej Ukmar, Maša Žmitek, Majda Šumnik, Tereza Vuk, Kiki Zirojević, Jan Prunk, Iztok Vidmar, Igor Spreizer, Galina Malahova, Enisa Kunšič, Eme, Dalaj Eegol, Cat Leonard, Alenka Ana Stante, Mala Pomaranča, Majda Gregorič, Arjan Pregl, Alterr Magick, Pšena Kovačič, Catherina Zavodnik, Uršula Berlot, Jelena Proković, Žiga Koritnik, Zoran Srdić Janežič, Berko, Stanka Golob, RadaSem Katarina, Zora Stančič, Jože Šubic, Iztok Bobič, Petra Varl, Igor Štromajer, Brutt Carniolus, Goran Medjugorac, Gregor Kerle, Katja Zajec in Irena Kazazić.

Sobotno dražbo bo vodil igralec Uroš Potočnik, sicer pa bodo prodajo bodo z glasbenim programom popestrili Duo Aritmija, glasbena skupina DidiWa, tolkalista Žiga Šercer in Adnan Blazevič ter plesalka Elin Mateja Matjašic. Dela in izdelki, ki se ne bodo prodali v soboto, bodo jeseni s privoljenjem avtorjev razstavljeni v eni od Ljubljanskih galerij.

Nekaj fotografij del, ki bodo na prodaj, prilagamo spodaj, ostale pa lahko najdete tukaj.