Danes je območje samostana močno degradirano in kot tako kazi videz starega mestnega jedra. Foto: Wikipedia/Ljuba Brank
Danes je območje samostana močno degradirano in kot tako kazi videz starega mestnega jedra. Foto: Wikipedia/Ljuba Brank
Sorodna novica 1050-letnica Škofje Loke, ki je tudi rojstno mesto slovenske likovne moderne

Škofjeloški občinski svet soglaša s predlogom občinske uprave, da Občina Škofja Loka brezplačno pridobi lastništvo oziroma solastniški delež v Nunskem samostanu.

Nadškofija Ljubljana je lastnik pretežnega dela nekdanjega Nunskega samostana na Blaževi ulici v Škofji Loki, ki ga za svoje delovanje ne potrebuje več, zato je v preteklosti že ponudila občini, da ji ga brezplačno prenese v last. Vendar občina zaradi potrebnih večjih finančnih vložkov za obnovo kompleksa in zaradi neurejenih lastniških razmer ponudbe nadškofije takrat ni sprejela.

Zdaj pa se je pokazalo, da bi občina lahko pridobila nekaj nepovratnih sredstev za prenovo kompleksa. Poleg tega se je nadškofija lotila urejanja lastniških razmerij, je pojasnila vodja oddelka za pravne zadeve in nepremično premoženje na Občini Škofja Loka Polona Gortnar. Kot solastniki stavb so trenutno poleg nadškofije vpisane še štiri fizične osebe, nadškofija pa izvaja postopke za vzpostavitev etažne lastnine.

Potencial za turizem
Glede zagotovitve sredstev za prenovo kompleksa je škofjeloški župan Tine Radinja pojasnil, da so se skupaj z Občino Kamnik in tamkajšnjim samostanom Mekinje prijavili na razpis za Novi evropski Bauhaus, ki je namenjen oživljanju kulturne dediščine. Kot je dejal Radinja, si kulturno dediščino želijo povezati tudi s turizmom.

"Ob pogoju, da bo etažna lastnina urejena, se mi zdi priložnost res izjemna," je poudaril Radinja, ki je zato občinskemu svetu predlagal, da poda soglasje k brezplačnemu prenosu kompleksa na občino.

Svetniki so izrazili bojazen, koliko sredstev bo treba v kompleks vložiti in kako bo z njegovim vzdrževanjem. Poleg tega so opozorili, da bi morale biti pred podpisom pogodbe urejene vse premoženjske zadeve. Sicer pa so svetniki prepričani, da bo občina za impozanten objekt znala poskrbeti in da bo v njem lahko tudi ustrezno na enem mestu poskrbela za potrebe uprizarjanja Škofjeloškega pasijona.

V občini nameravajo prostore samostana urediti predvsem za potrebe varovanja, prezentacije in uprizarjanja Škofjeloškega pasijona. Foto: BoBo
V občini nameravajo prostore samostana urediti predvsem za potrebe varovanja, prezentacije in uprizarjanja Škofjeloškega pasijona. Foto: BoBo

Trenutno skladišče za rekvizite Škofjeloškega pasijona
Občina del samostanskega kompleksa že uporablja za hrambo kostumov in rekvizitov Škofjeloškega pasijona. "Vidimo pa v kompleksu priložnosti še za kakšen drug namen. Sama namembnost objekta nam bo narekovala, kakšen finančni zalogaj bo njegova prenova," je pojasnil župan.

Nune so se izselile že v petdesetih
Nepremičnine samostana so vpisane v register nepremične kulturne dediščine z opisom Uršulinski samostan – mogočen stavbni kompleks z vrsto poslopij in elementov od 16. do 20. stoletja. Nunski samostan je v preteklosti služil bivanju in delu ženskih redov, leta 1954 pa je bil izpraznjen in nato delno uporabljen za stanovanjske potrebe prebivalstva.

Od izpraznitve dalje in od spremembe lastniške strukture po izvedenem lastninjenju stanovanjskih enot samostan ni bil ustrezno vzdrževan, zato je začel propadati. Danes je območje samostana močno degradirano in kot tako močno kazi videz starega mestnega jedra. Slabo stanje predstavlja tudi nevarnost za obiskovalce njegove okolice, pojasnjujejo na občini.

V občini nameravajo prostore samostana urediti predvsem za potrebe varovanja, prezentacije in uprizarjanja Škofjeloškega pasijona, pa tudi za druge dejavnosti, ki bodo v javnosti in stroki prepoznane kot razvojni potencial starega mestnega jedra in občine.