Najboljše s področja ljubiteljskega gledališča nagradijo s kipcem, ki
Najboljše s področja ljubiteljskega gledališča nagradijo s kipcem, ki "sliši" na ime matiček, kar je gotovo še en poklon Linhartu, po komer ima srečanje tudi ime. Foto: Linhartovo srečanje

V tekmovalnem delu se bo predstavilo sedem najboljših predstav sezone po izboru selektorice Ane Ruter, ki se bodo potegovale za matička za najboljšo predstavo v celoti in tri matičke za posebne dosežke.

Letos se je na lokalni ravni za nastop na festivalu v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potegovalo 125 predstav.

Od antike do Brechta in vse vmes
Selektorica je v tekmovalni program uvrstila Opero za tri groše Bertolta Brechta v izvedbi mlajše gledališke skupine KPD Planina Sele iz Avstrije, igro Aulularia Titusa Macciusa Plautusa v izvedbi Dramske družine S.K.P.D. "F.B. Sedej" iz Števerjana iz Italije in igro Tamala avtorice April De Angelis v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Za matičke se potegujejo še predstava Vse zastonj! Daria Foja v izvedbi Gledališkega združenja Koroški deželni teater, Blazinec Martina McDonagha v izvedbi KUD-a Zarja Trnovlje - Celje, Oče Floriana Zellerja v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Rogonosec ali življenje vaških plejbojev v izvedbi KUD-a Janka Živka Poljčane.

Letošnjo žirijo sestavljajo igralka Nataša Barbara Gračner (predsednica), Primož Vitez in Predrag Stojmenović. Žirija bo lahko opozorila tudi na vrhunske stvaritve, kar bo nagradila s posebnimi priznanji.

Nagrade že na začetku
JSKD bo ob odprtju festivala podelil Linhartovo plaketo in Linhartovi listini za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Linhartovo plaketo za leto 2014 bo prejela igralka Šentjakobskega gledališča Mileva Sovdat, Linhartovi listini pa režiserka ter mentorica in ustanoviteljica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje Nanda Guček in Gledališka šola Prve gimnazije Maribor.

Festival bo letos že desetič po vrsti potekal v Postojni, pred tem je gostoval po Sloveniji.