Zgodba o Ostržku je neverjetna pustolovščina, ki je vznemirjala že mnoge generacije in je živa še danes. Ostržek je metafora tega, kako tudi napake oblikujejo človeka, so zapisali v mariborskem lutkovnem gledališču.

Solistična lutkovna predstava. Foto: Lutkovno gledališče Maribor
Solistična lutkovna predstava. Foto: Lutkovno gledališče Maribor

Kot dodajajo, ne gre za običajno predstavo, temveč za predstavo, ki se potopi v lutkovni svet, k izvoru, ko lutka še ni povsem izdelan in nazoren predmet, ampak je še surov, neobdelan material. Tokratna uprizoritev se tako vrača v mizarsko delavnico, orodje za obdelovanje lesa oživi, kosi lesa pa na mizarski mizi postanejo ves svet v malem. Ostržek odide na potovanje, mi pa na poligon za raziskovanje lutkovnega izraza.

Nekatere lutke iz predstave so delo Antona Jezovška (1905–1992), znanega mariborskega oblikovalca lutk, in del zbirke Lutkovnega gledališča Maribor.

Predstavo so v letu in pol po premieri odigrali na številnih festivalih v Turčiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hecegovini in Avstraliji. Na lanskem mednarodnem festivalu v Zagrebu je prejela tri nagrade: za najboljšo predstavo v celoti, za likovno podobo in za igro.

Septembra je predstava povabljena na največji in najuglednejši lutkovni festival na svetu v Charleville-Mézières v Franciji, so še sporočili iz Maribora in dodali, da je novica iz Srbije sovpadla z dnevom zadnje premiere v sezoni Sonce, zemlja, mesec ...