Festival bo postregel tudi s premiero avtorskega projekta Ajde Toman. Tinka, ki najraje nagaja odraslim in jo zato mama kliče kar Binka Tinka Pobalinka, očka pa celo Nagajivka. Tinka na gozdnem sprehodu zdrsne v luknjo med koreninami starega hrasta in se po skrivnostnem rovu spusti v nenavadno deželo eksperimentov, v kateri se izumljajo najbolj nenavadne reči, avtomati in čarovnije. S Tinko se bodo v čudežno deželo lahko spustili tudi najmlajši gledalci, ki jim bo Tinka razkrila čarovnije in
Festival bo postregel tudi s premiero avtorskega projekta Ajde Toman. Tinka, ki najraje nagaja odraslim in jo zato mama kliče kar Binka Tinka Pobalinka, očka pa celo Nagajivka. Tinka na gozdnem sprehodu zdrsne v luknjo med koreninami starega hrasta in se po skrivnostnem rovu spusti v nenavadno deželo eksperimentov, v kateri se izumljajo najbolj nenavadne reči, avtomati in čarovnije. S Tinko se bodo v čudežno deželo lahko spustili tudi najmlajši gledalci, ki jim bo Tinka razkrila čarovnije in "znanstvene" resnice, ki so pogosto mnogo preprostejše, kot se zde na prvi pogled. Foto: Jaka Ivanc/Gledališče Koper
Gledališče Koper se bo na festivalu predstavilo tudi z mladinsko komedijo Naočnik in Očalnik na počitnicah, ki sta številnim generacijam otrok znana iz zbirke zgodb Leopolda Suhodolčana iz obdobja med 1973 in 1981. Predstava, ki je bila posvečena 80. obletnici pisateljevega rojstva, spremlja mojstra med detektivi, ki se s pravim tovornjakom odpeljeta na zaslužene počitnice, a ju že prvi dan preseneti časopisna novica o tatovih, ki otrokom kradejo šolske počitnice. Foto: Radovan Čok/Gledališče Koper

V izboru desetih gledaliških predstav, v katerem poleg koprskega sodelujejo še gledališki ansambli iz Trsta, Celja in Kranja, je po besedah direktorice Gledališča Koper Katje Pegan več takih, ki so bile že nagrajene na mednarodnem festivalu igranih predstav za otroke in mlade Zlata paličica.
V dopoldanskem času bodo otroke in mladostnike na ogled predstav in učne ure o gledališču popeljale obalne šole. Popoldnevi so namenjeni ogledom gledaliških predstav v spremstvu staršev in animacijam z gledališkimi in glasbenimi ustvarjalci.
Kot napovedujejo organizatorji, bodo otroci z igralcem Gregorjem Gečem ob popoldnevih risali majice, se s pevko Tinkaro Kovač in njeno flavto sprehodili po glasbeni stezici, uganjali norčije z nagajivo deklico Tinko Binko Pobalinko in se zabavali s klovnom.
Igra s pobalinsko Binko Tinko
Ansambel Gledališča Koper se bo na festivalu predstavil z Naočnikom in Očalnikom na počitnicah in Groznim Gašperjem. Predpremierno bo uprizorjena interaktivna gledališka igra Binka Tinka Pobalinka - Nagajivka v čudežni deželi. Avtorski projekt igralke Ajde Toman, ki bo obenem prva koprska premiera v tej sezoni, bo letos zaživel v sodelovanju s Centrom eksperimentom.
Predstava, ki bi jo po mnenju Peganove lahko uvrstili v "gledališki vrtec", je namenjena najmlajšim otrokom v starosti od treh do petih let, omogoča pa jim aktivno sodelovanje v igri. Z deklico Tinko Binko se bodo podali v čudežno deželo, kjer jim bo "nori" znanstvenik pokazal različne čudeže. Seznanili se bodo z lebdečo žogo, statično elektriko, na koncu pa po besedah Peganove spoznali, da je največji čudež, če znaš reči hvala.
Prešernovo gledališče Kranj bo na festivalu gostovalo s predstavama Blazno resno o seksu Dese Muck ter Muco copatarico Ele Peroci in Dese Muck. Slovensko stalno gledališče Trst bo uprizorilo igro Deseti raček Milana Jesiha, Slovensko ljudsko gledališče Celje pa Mačka Murija Kajetana Koviča z danes že skorajda ponarodelimi songi Jerka Novaka.
Festival bo postregel še s predstavo Cifromanija Maje Gal Štromar v izvedbi Zavoda za kulturne dejavnosti AMANART in baletom Pepelka, ki ga bo po zgodbi francoskega pravljičarja Charlesa Perraulta izvedel Art Dance Studio iz Portoroža.
Za otroke v dobi računalnikov je gledališče čudež
Gledališče Koper, ki je zaživelo prav z uprizoritvijo otroške predstave Živalske novice, po besedah Peganove še vedno "intenzivno in konstantno vlaga v produkcijo različnih predstav za otroke". Za generacijo otrok, rojenih v dobi računalnikov, pomeni gledališče pravi čudež, je še dodala. Tema pred začetkom predstave v njih vzbudi "skoraj sakralno vzdušje", otroke, ki so se z igrami že preselili pred računalniške zaslone, pa pritegnejo igralska energija, humor, duhovitost in ritem.