Uvodna predstava v praznovanje Rosas danst Rosas je obnovljeni prvenec skupine Rosas iz leta 1983. Foto: Jean-Luc Tanghe
Uvodna predstava v praznovanje Rosas danst Rosas je obnovljeni prvenec skupine Rosas iz leta 1983. Foto: Jean-Luc Tanghe
Rosas danst Rosas
Flamska koreografinja Anne Teresa De Keersmaeker je plesno skupino Rosas ustanovila leta 1983 in že takoj dosegla mednarodni uspeh in priznanje. Foto: Jean-Luc Tanghe
Rosas danst Rosas
Kultna klasika sodobnega plesa obnovljena predstavlja živi arhiv evropske plesne zgodovine. Foto: Jean-Luc Tanghe
Pregled svojega bogatega ustvarjalnega opusa bo predstavil tudi flamski ustvarjalec Thierry De Mey.
V nedeljo ne zamudite dokumentarnega filma Dež (ob 21.00 v Slovenski kinoteki), v sredo, 15. maja, pa delavnice pod vodstvom Thierryja de Meyja. Foto: A.Pequin

Koreografinji predstave Anne Terese De Keersmaeker – na ogled je bila v Španskih borcih - svetovni kritiki priznavajo, da je opredelila sodobni ples, kakršnega poznamo danes. Nedvomno je ena najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobnega plesa druge polovice preteklega stoletja. Prav njej in njenemu prvencu Fase iz leta 1982 gre zasluga, da je belgijski sodobni ples dobil prepoznavno mesto na plesnem svetovnem zemljevidu.

Pridružite se skupini En-Knap pri praznovanju 20. jubileja. Podroben program dvotedenskega dogajanja najdete tukaj.

Predstava Rosas danst Rosas je obnovljeni prvenec skupine Rosas iz leta 1983, s katero je le ta dosegla mednarodni preboj in priznanje. Zajema štiri plesalke, ki so v odnosu druga z drugo, in pet poglavij, ki jih prežema intenzivna telesn energija. Silovitost telesnega stroja duši serija zelo poznanih, vsakdanjih gibov - abstrakcija se nato spremeni v serijo majhnih, konkretnih čustvenih narativov, ki emocionalno nagovorijo gledalca. Vzorec glasbene in gibalne repetitivnosti, ki je bil predstavljen že v Fase, je v projektu še nadalje razdelan. Thierry De Mey in Peter Vermeersch sta glasbo ustvarjala simultano z nastajanjem koreografije in v interakciji z njo.
Spomin na prelomno poglavje sodobnega plesa
Predstava bo uvod v pestro dvotedensko dogajanje z ustvarjalci iz zavoda in s številnimi gosti, ki bodo počastili dvajsetletno delovanje plesne skupine En-Knap. Leta 1993 jo je v Levuenu v Belgiji ustanovil umetniški vodja Centra kulture Španski borci Iztok Kovač in jo leto pozneje v Ljubljani prijavil kot produkcijski zavod. Prav konec osemdesetih let je sodeloval s številnimi belgijskimi ustvarjalci, torej v času, ko je produkcija sodobnega plesa v Belgiji ključno zaznamovala razvoj evropskega sodobnega plesa. Od tod tudi navdih za sestavo programa ob praznovanju jubileja.
Poleg De Keersmaekerjeve v goste praznovanja prihaja tudi flamski koreograf Wim Vandekeybus s skupino Ultima Vez in priredbo kultne predstave Česar se telo ne spomni. Med tujimi gosti bosta v Ljubljani gostovala še izraelska koreografinja Sharon Eyal ter flamski ustvarjalec Thierry De Mey.

Več o praznovanju skupine:
Dvajset let "sokola na plesnem nebu"

Nič manj veličastno ne bo dogajanje, ki ga pripravljajo 18. maja, ko bodo uprizorili posebno različico predstave Pozor, hud ples!. Sledila bo kratka predstavitev najnovejšega filmskega sodelovanja med Kovačem in Sašom Podgorškom, naslovljenega Vašhava.
Večkrat nagrajena skupina
Skupina En-Knap se lahko pohvali s produkcijo 60 plesnih predstav in 18 drugih projektov, pod njenim okriljem pa je med drugim nastalo tudi pet plesnih in šest dokumentarnih filmov. Prejeli so več kot 20 nagrad, več kot petstokrat pa s svojimi projekti gostovali tudi v tujini.
20 let ustvarjanja skupine En-Knap
20 let ustvarjanja skupine En-Knap