Čeprav so skoraj vsi recenzenti izpostavili eksplicitnost in krvavo nasilje v predstavi, pa se večinoma strinjajo, da je odlična. Foto: Globe Theatre
Čeprav so skoraj vsi recenzenti izpostavili eksplicitnost in krvavo nasilje v predstavi, pa se večinoma strinjajo, da je odlična. Foto: Globe Theatre

Kar razočarana sem bila, če so se v enem večeru onesvestili samo trije.

Lucy Bailey, direktorica gledališča Globe
Tragedija je slavna tudi po zloglasnem "prizoru s pito", v katerem Tamora nevede poje svoja sinova. Foto: Globe Theatre

Postavitev Tita Andronika, ki so jo od aprila do pred nekaj dnevi uprizarjali v Shakespearovem gledališču Globe, je menda tako nazorna, da je med predstavami iz dvorane zaradi slabosti odšlo ali pa kar omedlelo več kot sto ljudi. Med slednjimi je bila tudi recenzentka omenjenega časopisa.

Nad predstavo, ki je doživela 51 ponovitev in je resen kandidat za eno najbolj šokantnih v zgodovini britanskega gledališča, se je zavesa zadnjič spustila prejšnji teden. "Med vsako predstavo je bodisi slabo postalo ali po so omedleli do štirje obiskovalci," je potrdila tudi predstavnica gledališča. "To se mi zdi pravzaprav čudovito," je komentirala direktorica Lucy Bailey. "Ljudje se lahko tako zelo povežejo z liki in njihovimi čustvi, da ima lahko nanje tak učinek. Kar razočarana sem bila, če so se v enem večeru onesvestili samo trije."

Krvavo maščevanje
Znano je, da je imelo elizabetinsko občinstvo rado gledališke predstave, še raje pa so videli, če so bile polne grozot in grozljivih dogodkov. S Titom Andronikom je Shakespeare sledil tej potrebi in ga pognal v absurdne višave. Tit Andronik, rimski vojskovodja, se iz desetletne vojne vrne samo s štirimi od svojih petindvajsetih sinov. Kot ujetnico s seboj privede pripelje Tamoro, kraljico Gotov; kot je navada v Rimu, Titus smrt svojih sinov maščuje tako, da zabode Tamorinega najstarejšega sina, s tem pa si nakoplje njeno sovraštvo in prisego maščevanja.

Tamora s svojim ljubimcem Aaronom skuje zaroto proti nasprotniku. Titovima sinovoma podtakne umor cesarjevega brata Bassianusa, zato ju obglavijo. Nato svoja sinova Chirona in Demetriusa nagovori, da posilita Titusovo hčer Lavinio, nato pa ji odrežeta roki in jezik, da ju ne bi izdala (to je prior, ki proti izhodu požene največ gledalcev). Na koncu še zadnjega Titovega sina, Lucija, izženejo iz Rima, zato ta sklene zavezništvo s sovražnimi Goti. Vse te nesreče prizadenejo Tita, ki se sčasoma začne čudno vesti, tako da ga imajo ljudje za norega.

V zadregi so bili sprva tudi igralci, ki niso vedeli, kako naj se odzovejo na to, da osebje med njihovo predstavo ljudi odnaša iz občinstva. "Sčasoma so se navadili, samo na začetku so imeli težave, ker niso vedeli, ali naj nadaljujejo ali pa bi bila primerna kaka druga reakcija," je komentirala Baileyjeva.

Kar razočarana sem bila, če so se v enem večeru onesvestili samo trije.

Lucy Bailey, direktorica gledališča Globe