Pero Kvrgić in Lela Margitić v Vajah v slogu leta 2008. Foto: SNG Drama Ljubljana
Pero Kvrgić in Lela Margitić v Vajah v slogu leta 2008. Foto: SNG Drama Ljubljana

Pero Kvrgić se je rodil v Moravicah nedaleč od Delnic v Gorskem kotarju leta 1927. Prve gledališke izkušnje je nabiral v partizanskih igralskih skupinah. V začetku 50. let prejšnjega stoletja je bil igralec Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu, nato pa se je preselil tako rekoč čez cesto v dramsko gledališče Gavella, v katerem je bil prvak. Upokojitev je dočakal v zagrebškem HNK-ju.

Pero Kvrgić in Lela Margitić v Vajah v slogu pred mnogo leti. Foto: SNG Drama Ljubljana
Pero Kvrgić in Lela Margitić v Vajah v slogu pred mnogo leti. Foto: SNG Drama Ljubljana

V dolgoletni karieri je upodobil skoraj 200 različnih vlog v gledališču ter na velikih in malih zaslonih. Bil je priljubljen na odrih vseh hrvaških gledališč in gledaliških festivalov. Med drugim je imel opazno vlogo v enem najboljših hrvaških celovečercev H-8 iz leta 1958. Kvrgić se je na filmu udejstvoval do leta 2009, piše v njegovem življenjepisu.

Slavne Vaje v slogu
Mnogi se igralca najbolj spomnijo po neprekosljivih izvedbah glavne moške vloge v predstavi Vaje v slogu avtorja Raymonda Queneauja, ki jo bila prvič na Hrvaškem odigrana leta 1968. Od takrat je porušila več hrvaških gledaliških rekordov. Kvrgić je predstavo odigral tudi na svoj 90. rojstni dan. To je edina hrvaška gledališka izvedba, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. S predstavo so gostovali tudi v Sloveniji.

Sorodna novica Vojna in mir s Pandurjevo zvezdniško ekipo

Tudi pod Pandurjevo režisersko taktirko
Zaigral je tudi v gledališki priredbi klasike Leva Nikolajeviča Tolstoja Vojna in mir, ki jo je v HNK-ju v sezoni 2010/11 režiral Tomaž Pandur. V predstavi je nastopil celotni igralski ansambel tega gledališča, eno glavnih vlog, grofico Rostovo, pa je odigrala Milena Zupančič.

Predstava je bila plod sodelovanja med HNK-jem, Pandur.Theaters in Mariborom kot Evropsko prestolnico kulture (EPK), kjer je bila tudi eden od programskih vrhuncev EPK 2012.

Oder, poimenovan po igralcu
Kvrgić je med drugim prejel državno nagrado za življenjsko delo Vladimirja Nazorja. Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić ga je odlikoval z odličjem reda kneza Branimirja za izjemen in dolgoletni prispevek k hrvaški kulturi. V ulici slavnih v Opatiji ima svojo zvezdo, oder gledališča v Delnicah pa nosi njegovo ime.

Pero Kvrgić je umrl 23. decembra v Zagrebu, so potrdili v tamkajšnjem domu za starejše občane, v katerem je preživel zadnja leta.