Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Foto: BoBo
Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Foto: BoBo

Iz javnega zavoda Festivala Ljubljana, enega večjih organizatorjev kulturnih dogodkov v državi, so sporočili, da so negativno presenečeni nad odločitvijo vlade o sproščanju ukrepov zajezitev epidemije v delu storitev gospodarstva, ne pa tudi v prireditvenem delu.

Pozitivne izkušnje poletnih mesecev
Prepričani so namreč, da lahko tudi zimski festival ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov izpeljejo podobno kot poletnega. V pozivu so zapisali, da so ob organizaciji letošnjega poletnega festivala dokazali, da je mogoče organizirati kulturne dogodke, na katerih se zbere večje število ljudi kljub grožnji okužbe. Kot so poudarili, so epidemijo covida-19 vzeli skrajno resno že zelo zgodaj in kot edini v Evropi izpeljali celoten festivalski program.

Kultura očitno nima tako močnega glasu pri odločitvah vlade kot gospodarstvo, smo pa prepričani, da dogodki, kakršne organizira Festival Ljubljana, močno prispevajo k mentalnemu zdravju in optimizmu državljanov Slovenije, ki v teh časih še toliko bolj potrebujejo motivacijo za spoprijemanje z mnogoterimi preprekami, ki jih postavlja epidemija. Kultura ni prestiž, temveč je osnovna človeška potreba.

Iz poziva vladi

Zaradi dolgotrajnih priprav, ki so temeljile na nasvetih in usmeritvah vladne strokovne skupine za boj proti covidu-19, so dogodke po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka izpeljali na najvišji zdravstveni ravni.

Poudaril je, da festival na 70 prireditvah s skoraj 2500 nastopajočimi iz 25 držav in ob skoraj 20.000 obiskovalcih ni zabeležil nobenega zdravstvenega incidenta. Te pozitivne izkušnje so jih spodbudile, da so se lotili priprav zimskega festivala, glede katerega so prepričani, da bi ga lahko izpeljali podobno uspešno kot poletnega seveda ob upoštevanju razkuževanja, dosledne uporabe mask in zadostne medsebojne razdalje.

Sledljivost obiskovalcev kulturnih dogodkov
Zaradi vsega navedenega ne razumejo vladne odločitve, da ne sprosti organizacije kulturnih dogodkov. "V primerjavi s trgovinami, kamor kupci pridejo in gredo za organizatorja prodaje dobesedno anonimno, v primeru organizacije dogodkov vemo, kdo se je nahajal na prireditvenem prostoru," so glede tega zapisali v pozivu.

Kot so pojasnili, lahko na podlagi nakupa vstopnic tudi v primeru malo verjetnega prenosa okužbe omogočajo sledljivost vseh, ki bi se lahko potencialno okužili. Dodali so, da so že načrtovali tudi uporabo hitrih testov, "medtem ko aplikacijo Ostani zdrav podpiramo in promoviramo, kolikor je pač mogoče".