Na Prvem programu Radia Slovenija so se v sodelovanju s Škodlarjem spomladi 2020 odzvali na stiske, strahove in vprašanja, ki jih je sprožila pandemija, ter v oddaji Samoumiritev ponudili praktične strategije, metode in vaje, ki prispevajo k pomirjanju, duševni blaginji in notranjemu ravnovesju.

Knjiga, ki je nastala v sodelovanju Prvega programa Radia Slovenija in ZKP RTV Slovenija, prinaša 52 vaj, ki so vsebinsko raznovrstne, s poglobljenim razmislekom v uvodu in praktičnimi vajami v nadaljevanju. Vaje niso namenjene samo kriznim časom, ampak so dobrodošla in nadvse koristna možnost, kako lahko prav vsak dan namenimo sebi in času zase.

Od tega, kako se pomirimo, če imamo na voljo le prostor svoje sobe, do tega, kako mir in spokojnost najdemo ob vsakodnevnih ritualih, kot je umivanje zob ali pitje čaja. Korak za korakom. Tudi v slednjem je priložnost za pomirjenost, so zapisali na Radiu Slovenija.

Kot je povedal Škodlar, so za knjigo "izbrali 52 vaj, kot je tednov v letu, da lahko ljudje skozi leto preizkusijo različne metode in poti, kako priti do notranjega miru. Raznovrstnost pa ni vedno odlika, saj se človek v njej lahko izgubi. Še posebno pri sprostitvenih in kontemplativno-meditativnih praksah je ključnega pomena, da jih človek redno vadi. Redno pa lahko vadi le manjši nabor takih praks. Vendar nam je bila raznovrstnost vseeno pomembna, ker smo želeli, da različni ljudje v širšem naboru najdejo nekaj zase in si lahko izberejo tiste vadbe, ki so jim najbližje in ki jih bodo lahko vadili daljše časovno obdobje. Redna vadba je, kot kažejo vse izkušnje in raziskave, res nujen pogoj za učinkovitost tovrstnih praks."

Na predstavitvi knjige v Cukrarni se bo z Borutom Škodlarjem ter sociologinjo in filozofinjo Renato Salecl pogovarjala radijsko novinarka Mojca Delač.