Foto:
Foto:
Patti Smith
Patti Smith na odprtju razstave Življenje in delo Arthurja Rimbauda. Slavni francoski pesnik, ki je živel in ustvarjal v 19. stoletju, je namreč njen velik vzornik. Foto: EPA
Patti Smith
Razgaljena Patti Smith, kot jo je videl najboljši prijatelj, slavni fotograf Robert Mapplethorpe. Foto: Guggenheim Museum

"Ta razstava mi omogoča, da z drugimi delim dela, ki sem jih ustvarila na drugih področjih umetnosti," je povedala 61-letna pevka, ki riše, slika, fotografira in piše poezijo že od leta 1967. "Skozi rokenrol odkrito govorim o človekovih pravicah in agitiram proti vojnam. Na drugih področjih umetnosti izražam svoj notranji svet, ki ni političen," pravi.

Land 250: Razgaljena umirjena duša Smithove
Notranji svet Smithove je na razstavi, med predmeti na njej je na primer tudi kamen, ki ga je Smithova pobrala v reki, v kateri je pisateljica Virginia Woolf naredila samomor, prikazan kot negiben kontrast v nasprotju z divjostjo rokenrola.

Razstava nosi naslov Land 250, po staremu fotoaparatu znamke Polaroid Land 250, ki ga je Smithova začela uporabljati leta 1995. To je bilo za njo težavno leto, saj je izgubila moža (Freda Smitha, kitarista skupine MC5) in brata. Na ogled bodo njene risbe, drobni spominčki, filmi in na desetine polaroidnih fotografij. "Leta 1995 sem se počutila tako potrta, nezmožna izražanja čustev in slikanje s Polaroidom je bilo tako enostavno in hitro," je pojasnila pevka in dodala: "Pomagalo mi je povrniti samozavest v težkem obdobju."

Polaroidi izkazujejo fascinacijo pevke nad nagrobniki, kipi, oblačnim nebom in vetrovnimi ulicami. Na fotografijah so tudi jedilni pribor Arthurja Rimbauda, kitara Jimija Hendrixa ter copati, ki jih je enkrat nosil fotograf Robert Mapplethorpe, njen nekdanji ljubimec in najboljši prijatelj.

Od francoske poezije do Springsteena
Smithova, ki se je rodila leta 1946 v Chicagu, je s svojim albumom Horses iz leta 1975 vplivala na rojstvo punkerskega gibanja, imenovali so jo tudi "dvorna pesnica punka" in "botra punka". Povezala je beatniški način branja poezije z garažnim rokenrolom in prek svojih skladb ameriškim najstnikom predstavila francosko poezijo 19. stoletja. S svojo androgino javno podobo in "prav nič damskim" izražanjem pa se je upirala dobi diska.

Širšemu občinstvu je Smithova, ki med privrženci uživa kultni status, najbolj znana po svoji uspešnici Because the Night (videoposnetek priložen), ki jo je napisala skupaj z Bruceom Springsteenom, sicer pa ni doživela večjih prodajnih uspehov.

A. K.