Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču prejme Matjaž Eržen.

Letošnja nagrajenka Mateja Pucko v predstavi Farma Orwell. Foto: SNG Maribor/Peter Giodani
Letošnja nagrajenka Mateja Pucko v predstavi Farma Orwell. Foto: SNG Maribor/Peter Giodani

V Škofji Loki bo ob 18. uri potekala 53. podelitev Severjevih nagrad, ki zaznamujejo najboljše stvaritve in dosežke gledaliških igralcev ter študentov dramske igre, poleg nagrad Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju pa ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj v Sloveniji.

Letošnje nagrajence je izbrala strokovna žirija v sestavi predsednice Barbare Rogelj in članov Staše Mihelčič, Tee Rogelj, Zale Dobovšek ter Branka Jordana.

Mateja Pucko je v predstavi Dogodek v mestu Gogi odigrala vlogo Hane. Foto: SNG Maribor/Peter Giodani
Mateja Pucko je v predstavi Dogodek v mestu Gogi odigrala vlogo Hane. Foto: SNG Maribor/Peter Giodani

Mateja Pucko, igralka z markantno odrsko držo
Nagrado Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih bo prejela članica igralskega ansambla Drama SNG Maribor Mateja Pucko, ki je, kot je zapisala žirija, v zadnjem obdobju izoblikovala izstopajoče vloge v uprizoritvah Dogodek v mestu Gogi, To noč sem jo videl ter Farma Orwell, v katerih je vsakič znova vzpostavila svoj specifičen in hkrati tudi unikaten odnos do gledališkega ustvarjanja.

"Njeno igro vedno zaznamuje kompleksen preplet raznolikih vnosov osebnega odnosa in delovnega materiala, ki ustvari markantno odrsko držo, v kateri v sočasju njenega igranja in vzporednosti našega opazovanja poteka niz na videz nasprotujoče paradoksalnih občutij, vtisov in učinkov," je poudarila žirija in dodala, da je Pucko kot igralka načelna, a hkrati senzibilna, na prvi pogled morda zadržana, a v resnici prav v tej gesti najranljivejša, v vsakem primeru pa vedno izjemno psihofizično prisotna in dovzetna.

Matija Rupel, igralec z raznolikostjo vlog in močno odrsko prezenco
O članu igralskega ansambla SNG-ja Nova Gorica Matiji Ruplu pa je žirija poudarila predvsem to, da četudi je minilo šele desetletje, odkar je zaključil študij na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, "je v tej dekadi pokazal izrazit igralski razvoj, širino in zrelost pri oblikovanju vlog. Njegove nadarjenost, močna odrska prezenca in predanost gledališču zaznamujejo tudi kreacije, ki jih je oblikoval v zadnjih dveh letih."

Matija Rupel v predstavi Čriček in temačni občutek. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Matija Rupel v predstavi Čriček in temačni občutek. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Rupel je v zadnjih dveh letih nastopil v štirih žanrsko in režijsko-poetsko zelo raznolikih uprizoritvah. V predstavi Čriček in temačni občutek je nastopil v naslovni vlogi, v filozofsko-dokumentarni drami In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek ter v satirični fantazijski drami Mojster in Margareta je odigral stranske like, v poetični družinski drami 52 hertzov pa je v glavni vlogi z dovršenim obvladovanjem telesa in glasu ter z osebno izpovedjo ustvaril sugestivno, duhovito in hkrati presunljivo vlogo, pojasnjuje žirija.

Staša Popovič in Jakob Šfiligoj navdušila v Učni uri
Nagrado Sklada Staneta Severja za igralsko stvaritev študenta dramske igre je žirija dodelila Staši Popovič in Jakobu Šfiligoju za njuni vlogi v Učni uri Eugèna Ionesca v režiji Jureta Srdinška. Kot je zapisala žirija, je Staša Popovič v vlogi Učenke s svojo močno odrsko prezenco, zatajevanim krikom žrtve ustvarila vlogo, ki presune. Jakob Šfiligoj pa je vlogo Profesorja odigral zrelo in polnokrvno, z močno prezenco, artikulirano in poigravajoč se z besedami, telesom, atmosferami, situacijami ter tako ustvaril prepričljiv lik manipulatorja in morilca, so še pojasnili.

Staša Popovič in Jakob Šfiligoj v Ionescovi predstavi Učna ura. Foto: Nara Dominko David
Staša Popovič in Jakob Šfiligoj v Ionescovi predstavi Učna ura. Foto: Nara Dominko David

Matjaž Eržen, veteran Loškega odra
Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču bo pripadla članu domačega igralskega ansambla Matjažu Erženu, ki je s svojim celotnim ustvarjalnim opusom izjemen soustvarjalec uspehov Loškega odra. Na njem je odigral 70 vlog, od začetnih otroških do zahtevnih odraslih, s katerimi je pod številnimi režiserskimi taktirkami širil svoje igralsko obzorje in nadgrajeval igralske izrazne sposobnosti. Eržen ima še vedno živi stik z gledališčem, saj pri svojih skoraj 80 letih še vedno igra v kar treh predstavah.

Matjaž Eržen v predstavi Agata Visoška igra vlogo zlatarja Fruebergerja. Foto: Loški oder / Aljaž Hafner
Matjaž Eržen v predstavi Agata Visoška igra vlogo zlatarja Fruebergerja. Foto: Loški oder / Aljaž Hafner
Sebastian Cavazza v monodrami Stevena Berkoffa Shakespeare. Foto: Peter Giodani/MGL
Sebastian Cavazza v monodrami Stevena Berkoffa Shakespeare. Foto: Peter Giodani/MGL

Sebastian Cavazza in Shakespearovi zlobneži
Po podelitvi bo na sporedu monodrama Stevena Berkoffa Shakespeare v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Monoprojekt je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev, v glavni vlogi, kot tudi v vlogi prevajalca in avtorja veznega besedila pa nastopa Sebastian Cavazza.

Podelitev Severjevih nagrad vsako leto poteka na Loškem odru v Škofji Loki, kjer je Sever pred svojo smrtjo 18. decembra 1970 premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo. Ob obletnici tudi v Ribnici na Pohorju vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev Severjev dan. Ta običajno poteka istega dne kot podelitev Severjevih nagrad, letošnji, 51. Severjev dan pa je bil prejšnjo nedeljo.

Nagrade vsako leto podeljuje Sklad Staneta Severja, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

Igralca Mateja Pucko in Matija Rupel dobitnika Severjevih nagrad