V četrtek bo na sporedu še zadnja letošnja premiera radijske igre: radijski avtorski projekt Doroteje Nadrah z naslovom Igre bo tako tudi sklepno dejanje praznovanja 60. obletnice programa Ars na Uredništvu igranega programa.

V četrtkovem terminu radijske igre na programu Ars poslušalke in poslušalce pričakuje še zadnja premiera radijske igre v letošnjem letu: igralka Doroteja Nadrah se v radijskem prostoru predstavlja s svojim drugim avtorskim projektom in prvim poskusom režije avtorske radijske igre z naslovom Igre. Foto: Osebni arhiv
V četrtkovem terminu radijske igre na programu Ars poslušalke in poslušalce pričakuje še zadnja premiera radijske igre v letošnjem letu: igralka Doroteja Nadrah se v radijskem prostoru predstavlja s svojim drugim avtorskim projektom in prvim poskusom režije avtorske radijske igre z naslovom Igre. Foto: Osebni arhiv

Radijska igra: Novoletne pravljice, silvestrski premisleki in premiera igre Igre
Teden bo začela radijska igra Novoletna pravljica, druga radijska igra slovenskega pesnika in pisatelja Petra Semoliča. Za njegov literarni opus sta značilna liričnost in optimizem kritičnega spopadanja intime posameznika z družbo, kar je še posebej v kontekstu prednovoletne mrzlice žanrska in metaforična karakteristika igre v režiji Jožeta Valentiča, ki bo na sporedu v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars. Igra se namreč iz običajnega novinarskega anketnega vprašanja – zastavlja ga novinarka Neli (Mojca Funkl) – premišljeno razvije v pesniško metaforo vseobsegajočega sveta, ki nam postane dostopen, ko pritrdimo življenju takšnemu, kakršno je.

Naslednji dan bo na sporedu radijska igra še enega slovenskega avtorja Vinka Möderndorferja, katerega besedilom in režijam pogosto prisluhnemo na radijskih valovih: tokratna melodramska igra z naslovom Silvestrski večer v osišče dogajanja postavi ostarelega vdovca Maksa (Polde Bibič), ki na najdaljšo noč v letu opravlja svojo življenjsko inventuro. Njegovi spomini so tako živi, da mu pričarajo prisotnost umrle žene Marije (Majda Potokar) in napolnijo samoto starosti. Möderndorferju je uspelo naslikati zanimive in pogosto kontrastne slike iz vsakdanjega družinskega življenja, ki pa je tako zelo podobno tudi številnim drugim. Igro je leta 1994 režirala Irena Glonar, na sporedu pa bo v torek ob 21.05 na Prvem programu.

Avtorica, igralka in režiserka Doroteja Nadrah o Igrah pravi:
Avtorica, igralka in režiserka Doroteja Nadrah o Igrah pravi: "Zanimali so me predvsem motivi poletnega načina bivanja ob morju, humor in okornost interakcij z neznanci, ki jih doživlja dekle na solo počitnicah, in refleksija poletnega dogajanja, ki jo vpeljuje podkast. V radijski igri se pojavi trinajst vlog. Vse vloge interpretiram sama, ker zgodba izhaja iz enega vira in perspektive, iz Abine. Ker gre za eksperiment, je v delovnem procesu nastalo več poskusov interpretaciji likov, od karikatur, do zvočnih abstrakcij v končnih interpretacijah pa me je vodila predvsem želja, da podprem atmosfero Abinega doživljanja." Foto: Osebni arhiv

V četrtkovem terminu radijske igre ob 22.05 na programu Ars pa poslušalke in poslušalce pričakuje še zadnja premiera radijske igre v letošnjem letu: igralka Doroteja Nadrah se v radijskem prostoru predstavlja s svojim drugim avtorskim projektom in prvim poskusom režije avtorske radijske igre z naslovom Igre. Protagonistka Aba se prvič sama odpravi na počitnice na morje. A kar se sprva zdi kot osamelo šotorjenje v kampu, se kmalu zaobrne v mimobežna znanstva z moškimi, ki burkajo njeno samoto; ponavljajoč se motiv neznancev, ki bivajo v istem kampu in ogovarjajo Abo, avtorica naniza v vrsto kratkih prizorov, ki jih zaokrožuje podkast P(L)level up. Ta z vnosom krhkosti in trdoživosti organizmov daje igri svojevrstno poetično in humorno barvo.

Pri avtorskem projektu, ki bo poslušalke in poslušalce v decembrskem času za kratek čas odpeljal v sončne morske dni, so sodelovale oblikovalka zvoka Mateja Starič, tonska mojstrica Sonja Strenar, fonetičarka Suzana Köstner, lektorica Živa Čebulj, dramaturginja Kaja Novosel in asistentka režije Ana Krauthaker. Projekt je nastal v koprodukciji Radia Slovenija z Dorotejo Nadrah, samozaposleno v kulturi, ter s podporo delovne štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

V radijski miniaturi Novoletna jelka spoznamo zakonca v zrelih letih, ki skupaj okrašujeta novoletno jelko. Prijetno in praznično opravilo je lahko prava komedija ali pa prava mala drama, prepredena s spomini in čustvi. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
V radijski miniaturi Novoletna jelka spoznamo zakonca v zrelih letih, ki skupaj okrašujeta novoletno jelko. Prijetno in praznično opravilo je lahko prava komedija ali pa prava mala drama, prepredena s spomini in čustvi. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Kratka radijska igra: V deželi spomina in ob okraševanju novoletne jelke
V sredo ob 13.05 bo na programu Ars na sporedu priredba pravljične drame v dvanajstih slikah Sinja ptica belgijskega dramatika Mauricea Maeterlincka, ki jo je za radio priredila in tudi režirala mlada dramatičarka in dramaturginja Nina Kuclar Stiković. Nadrealistična miniatura o srečanju vnukov Tiltila (Matej Zemljič) in Miltil (Eva Stažar) z babico Tilko (Urša Kavčič) in dedkom Tilom (Mario Dragojević) Sinja ptica: V deželi spomina je ganljiva metafora možnosti uresničevanja vseh želja, ki bo poslušalke in poslušalce zagotovo navdihnila v prazničnem času.

V zadnjem terminu kratke radijske igre leta 2023 v soboto ob 22.40 na Prvem programu bo na sporedu novoletna radijska miniatura avtorice Zalke Grabnar Kogoj z naslovom Novoletna jelka. V njej spoznamo zakonca v zrelih letih, ki skupaj okrašujeta novoletno jelko. Prijetno in praznično opravilo je lahko prava komedija ali pa prava mala drama, prepredena s spomini in čustvi. Igro v režiji Alena Jelena sta leta 2009 interpretirala Ljerka Belak in Janez Starina.

Radijska igra za otroke: Novoletni avtobus
Teden bo sklenilo potovanje s prav posebnim Novoletnim avtobusom – tako bo naslov nedeljski jutranji radijski igri za otroke, ki jo je napisala Irena Androjna. Dogaja se na novoletni večer, ko se ljudje v toplih domovih pripravljajo na silvestrsko praznovanje, avtobusi pa se brez zamud odpravljajo na še zadnjo pot v letu. V enem izmed avtobusov potujeta tudi mala Nik in Nika, ki se na silvestrski večer skupaj odpravita na prav posebno avanturo. Radijsko igro za otroke Novoletni avtobus je režiral Igor Likar, v glavnih vlogah Nika in Nike pa sta leta 1994 nastopila Martin Petrovčič in Tanja Žagar.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

Spored radijskih iger med 25. in 31. decembrom 2023

Ponedeljek, 25. december
Radijska igra 22.05 (Ars) – Peter Semolič: Novoletna pravljica

Torek, 26. december
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Silvestrski večer

Sreda, 27. december
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Maurice Maeterlinck: Sinja ptica: V deželi spomina

Četrtek, 28. december
Radijska igra 22.05 (Ars) – Doroteja Nadrah: Igre (PREMIERA)

Sobota, 30. december
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Zalka Grabnar Kogoj: Novoletna jelka

Nedelja, 31. december
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Irena Androjna: Novoletni avtobus