Pariški muzeji razkrivajo. Foto: EPA
Pariški muzeji razkrivajo. Foto: EPA

Združenje Pariški muzeji, ki združuje 14 muzejev v Parizu, je od leta 2021 vse sile vlagalo v to, da bi ponovno dosegli enako raven obiska kot pred pandemijo. Bali so se namreč, da bi se število njihovih obiskovalcev drastično znižalo zaradi draginje in sprememb življenjskih navad. Leta 2022 so jim prizadevanja uspevala s povečanim obiskom, ki se je po zadnjih podatkih v letu 2023 ponovno povišal. Kazalniki kažejo, da se bodo številke ustalile po letošnjih olimpijskih igrah v Parizu, ko v prestolnici pričakujejo milijone turistov.

Pariški muzeji zadovoljni, cilj je vrnitev na povprečno tri milijone obiskovalcev letno
Leta 2021 je razstave pariških muzejev obiskalo skupno 2,2 milijona obiskovalcev, pred pandemijo covida-19 pa povprečno 3 milijone letno. Po podatkih Anne-Sophie de Gasquet, generalne direktorice Pariških muzejev, so obiskovalci iz pariškega okrožja in Francije predstavljali 64 odstotkov vseh obiskovalcev. Od takrat so se tuji turisti vrnili, znaten padec pa zaznavajo pri številu turistov iz Azije.

V muzeju d'Orsay, ki ima prostore na nekdanji železniški postaji in hrani predvsem francosko umetnost, so lani našteli približno 3,8 milijona obiskovalcev, kar je 18 odstotkov več kot v letu 2022. V Oranžeriji, kjer hranijo impresionistična in postimpresionistična dela, pa so našteli približno 1,2 milijona obiskovalcev, kar je 22 odstotkov več kot leta 2022. Muzej neevropske umetnosti Quai Branly je v letu 2023 z 1,4 milijona obiskovalcev dosegel približno 40 odstotkov več obiskovalcev kot v letu pred tem.

Napis Stavka (En greve) pred vhodom Centra Pompidou jeseni letos. Foto: Reuters
Napis Stavka (En greve) pred vhodom Centra Pompidou jeseni letos. Foto: Reuters

Centre Pompidou konec leta 2023 zasenčila stavka zaposlenih, zaradi katere je bil muzej začasno zaprt
Z več kot 2,6 milijona obiskovalci se tudi Centre Pompidou počasi približuje številkam pred izbruhom pandemije covida-19 pred skoraj štirimi leti. Leta 2019 si je razstave v tem pariškem muzeju ogledalo 3,27 milijona ljudi.

Od oktobra lani v tem centru umetnosti poteka množična stavka kot odziv na negotovo usodo zaposlenih med načrtovano prenovo muzeja med letoma 2025 in 2030. Zaposleni so zahtevali ohranitev svojih delovnih mest in statusa med petletnim zaprtjem muzeja ter nalog, ko bo ta ponovno odprt. Stavka je razkrila zaskrbljenost med osebjem, obljube vodstva o kompenzaciji pa niso naletele na pozitiven odziv, saj stavka še vedno poteka.