Krnčeva je občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih, zdaj jo je prevzel Marjan Hribar. Foto: BoBo
Krnčeva je občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih, zdaj jo je prevzel Marjan Hribar. Foto: BoBo

Šmarješke Toplice so zadnja občina v državi, ki je v sredo potrdila nov občinski svet. Enajst novoizvoljenih svetnikov pa se je nemudoma lotilo obravnave pritožbe stare županje Bernardke Krnc, ki je za dva glasova izgubila županske volitve.

Seja občinskega sveta Šmarješke Toplice

Seja je bila zaprta za javnost

Svetniki so se odločili, da bodo obravnavo pritožbe in župansko prisego izpeljali brez prisotnosti javnosti. Marjan Hribar je po prisegi stopil pred novinarje in jim sporočil, da ga je občinski svet potrdil kot zmagovalca županskih volitev. Zaprto sejo pa označil za odločitev in pravico svetnikov.

Dodal je, da so s tem dolgotrajni volilni postopki končani, in za četrtek napovedal delo na šmarješki občini pod novim vodstvom. Od nekdanje županje Krnčeve pa pričakuje ustrezno predajo poslov, je še dejal.

Krnčeva bo na upravnem sodišču izpodbijala novega župana

Pravni zastopnik Krnčeve Damijan Gregorc je ob Hribarjevem imenovanju napovedal pritožbo na upravno sodišče, kar je napovedal že ob vložitvi pritožbe občinskemu svetu. Med takratnimi glavnimi pritožbenimi očitki je navedel domnevne pomanjkljivosti oz. napake v poročilu občinske volilne komisije in sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, ter sum neveljavnih glasovnic. V sredo je še dodal, da je pritožbo dopolnil z domnevnimi nepravilnostmi pred volitvami in med njimi.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Ta izid so svetniki v sredo potrdili.